Få ro – Spärra telefonförsäljare

 

Vilket abonnemang

Händer det dig att nummer du aldrig skådat dyker upp på displayen endast för att vara ett jobbigt samtal från oseriösa och envisa telefonförsäljare? Det gör det för oss också. Betydligt oftare än vad man orkar med. Vi på Mobilabonnemanget.nu tycker att dagarna för att handla över telefonsamtal var över för länge sedan. Det är ganska vanligt att bli lurad när man genomför köp på det viset också.

Konsumentverket har uppmärksammat kunder som känner sig grundlurade många gånger. Ofta så har klagomålen rört vilseledande försäljare och undangömd information. Lyckligtvis finns det en möjlighet att undvika de flesta oönskade samtalen ifall du är privatperson.

Organisationen NIX-telefon låter dig som privatperson spärra ditt nummer från telefonsamtal som görs i syfte av försäljning och annan marknadsföring. Tjänsten som erbjuds är dessutom fullständigt kostnadsfri och fungerar både för mobiltelefoner och hemtelefoner. Klockrent eller hur? Ja, men det finns några undantag man får ha i åtanke. Om ditt nummer tillhör en organisation eller ett företag så fungerar det tyvärr inte att använda sig av spärrningstjänsten. Inte heller kan du spärra försäljarna om du har ett utländskt telefonnummer då NIX bara tar hand om svenska nummer.

Är du intresserad av att slippa alla dessa samtal och registrera ditt telefonnummer i NIX-registret så finns det två olika sätt att gå tillväga. Dels kan du ringa in från numret du vill registrera eller så kan du skriva ut en blankett som du sedan postar in. På NIX-telefons webbplats hittar du mer information.

Observera dock att du trots NIX-registret lätt kan hamna i telefonförsäljarnas listor med telefonnummer. Detta kan ske om du ger samtycke till att ett företag ringer upp dig. Var därför lite försiktig med var på internet du fyller i ditt telefonnummer. Vissa sajter utnyttjar detta genom att ringa oändligt med försäljarsamtal. Läs helst igenom villkoren. Då kan du undvika oseriösa aktörer.