Familjeabonnemang – Mobilabonnemang för familj

Ett familjeabonnemang fungerar på så sätt att man samlar familjen hos en operatör och delar på surfen i ett, oftast stort, abonnemang med mycket surf. På så sätt kan man sänka sin månadskostnad utan att anstränga sig särskilt mycket. I den här artikeln undersöker vi om det ändå kan vara billigare att teckna separata mobilabonnemang för alla familjemedlemmar och resultatet är snarast chockerande.

  • Artikelns slutsats: Familjeabonnemang är billigare än separata mobilabonnemang hos de större (och dyrare) operatörerna som Telia, Telenor och Tre. Det är däremot billigare att ha separata abonnemang hos en lågprisoperatör som Hallon, Vimla eller Comviq än ett familjeabonnemang.
  • En vanlig familj på fyra personer sparar i snitt 3960 kr per år genom att välja billiga Hallon istället för familjeabonnemang. Så går det till.
Pappa, mamma och dotter surfar på sina mobiler med familjeabonnemang.
Pappa, mamma och dotter surfar på sina mobiler

Idag är det endast Telenor som erbjuder ett renodlat familjeabonnemang. Om man har ett av deras mobilabonnemang med minst 20 GB surf kan man välja att dela surfen med upp till 7 andra användare. För varje person du lägger till i abonnemanget tillkommer 149 kr/mån. Alla användare av abonnemanget får tillgång till samma villkor och tjänster som huvudabonnenten.

  • En fördel med familjeabonnemang är att allt samlas på en faktura istället för fyra.
  • Läs mer om för- och nackdelar om Telenors familjeabonnemang på deras hemsida!

Fördelar med familjeabonnemang

  1. Ni kan spara pengar på det.
  2. Gratis samtal inom familjen, vart ni befinner er i världen. Inga extra kostnader överhuvudtaget.
  3. Samla alla familjens mobilabonnemang på en och samma faktura.
  4. Välj själv hur fördelningen av surf ska se ut. Huvudabonnenten kan välja hur mycket surf var och en i familjen ska få.

Prisjämförelse familjeabonnemang

Nedan ser ni Telenors egna räkneexempel på hur det kan se ut för en familj på fyra. Samtliga abonnemang är utan bindningstid.

Familjeabonnemang utan mobiler Individuella abonnemang utan mobiler
Abonnemang Frihet 30 GB (huvudabonnemang)
379 kr/mån
Abonnemang Frihet 8 GB
269 kr/mån
Extra simkort
149 kr/mån
Abonnemang Frihet 8 GB
269 kr/mån
Extra simkort
149 kr/mån
Abonnemang Frihet 8 GB
269 kr/mån
Extra simkort
149 kr/mån
Abonnemang Frihet 8 GB
269 kr/mån
Totalt 826 kr/månTotalt 1076 kr/mån

Vanliga abonnemang Telenor
Frihet 8 GB 269 kr/mån x4
Totalt 1076 kr/mån

Familjeabonnemang utan mobiler
Frihet 30 GB 379 kr/mån
Extra simkort 149 kr/mån x3
Totalt 826 kr/mån

I detta exempel skulle familjen spara 250 kr/mån eller 3000 kr/år på att välja familjeabonnemang istället för Telenors vanliga abonnemang. Samtidigt skulle de få lika mycket surf. Men skulle de kunna spara ännu mer på att välja en annan operatör? Låt oss anta att familjen Bernadotte består av två vuxna och två barn (under 18 eller studerande) och vill ha minst 8 GB surf var.

Jämförelse med Hallon mobilabonnemangHallon logga

Hallon är ett dotterbolag till Tre och går i samma mobilnät som Tre. Jämförelsen skulle kunna gjorts med valfri billig mobiloperatör (som Vimla eller Comviq) och fått liknande resultat, men Hallon har ett gott anseende i branschen med de billigaste abonnemangen. Därför får de äran att agera utmanare mot familjeabonnemangen den här gången.

Vi utgår från att familjen Bernadotte på fyra personer vill skaffa sig nya mobilabonnemang. De vill ha minst 6 GB data var, så att de kan både kan surfa på internet och ladda ned musik & spel obehindrat.

Familjeabonnemang TelenorIndividuella abonnemang Hallon
Abonnemang Frihet 40 GB (huvudabonnemang)
379 kr/mån
Hallon 8 GB 149 kr/mån
Extra simkort
149 kr/mån
Hallon 8 GB 149 kr/mån
Extra simkort
149 kr/mån
Student 6 GB 99 kr/mån
Extra simkort
149 kr/mån
Student 6 GB 99 kr/mån
Totalt 826 kr/månTotalt 496 kr/mån

Familjeabonnemang Telenor

Frihet Obegränsad 40 GB 379 kr/mån
Extra simkort 149 kr/mån x3
Totalt 826 kr/mån

Individuella abonnemang Hallon

Hallon 8 GB 149 kr/mån x2
Hallon Student 6 GB 99 kr/mån x2
Totalt 496 kr/mån 
Skillnad mot Telenor: -330 kr/mån eller -3960 kr/år

I det här exemplet hade familjen Bernadotte sparat 3960 kr per år på att välja Hallons vanliga mobilabonnemang istället för familjeabonnemang hos Telenor. Detta är inget unikt för första året utan kommer kvarstå under år två, tre och fyra förutsatt att prisskillnaden inte ändras. Det ska också tilläggas att abonnemangspriserna utgår från Hallons vanliga priser och tar inte deras 50 % rabatt i beaktning. De har nämligen alltid minst 50 % rabatt på mobilabonnemang för nya kunder under de första tre månaderna. Tar man in detta i beräkningen blir den totala summan som familjen sparar under det första året hela 4856 kr!

Hos Hallon får föräldrarna abonnemang med fria samtal, sms och mms samt 8 GB surf för 149 kr/mån (49 kr första 3 mån). Barnen får samma abonnemang med 6 GB surf för 99kr/mån (49 kr första 3 mån). Detta skulle resultera i en totalkostnad om 496 kr/mån för hela familjen, jämfört med 826 kr/mån för familjeabonnemanget hos Telenor. En rätt stor skillnad, även om man heter Bernadotte.

Till saken ska också nämnas att andra nätoperatörer som Vimla och Comviq klår Telenors familjeabonnemang under dessa förutsättningar. (Självklart är det inte bara priset som ska tas i beaktning när man letar efter mobilabonnemang. Faktorer som täckning, support och andra villkor är minst lika viktiga.)

Familjeabonnemang med fri surf

I och med Telenors lansering av Frihet Obegränsad, abonnemanget med helt fri surf, kan nu hela familjen ha obegränsad datamängd. Väljer man alltså detta som huvudabonnemang och sedan lägger till fler familjemedlemmar kommer alla dela på samma, obegränsade surf. Är man en familj som använder mobilerna mycket kan detta vara ett attraktivt alternativ. Låt oss se hur priset för obegränsad surf för hela familjen står sig mot Hallons största abonnemang.

Familjeabonnemang TelenorHallon 100 GBVimla
Frihet Obegränsad (huvudabonnemang)
569 kr/mån
Stor 100 GB
349 kr/mån
Vimla 50 GB
320 kr/mån
Extra simkort
149 kr/mån
Stor 100 GB
349 kr/mån
Vimla 50 GB
320 kr/mån
Extra simkort
149 kr/mån
Stor Student 100 GB
299 kr/mån
Vimla Student 25 GB
200 kr/mån
Extra simkort
149 kr/mån
Stor Student 100 GB
299 kr/mån
Vimla Student 25 GB
200 kr/mån
Totalt 1016 kr/månTotalt 1296 kr/mån (1134 kr efter rabatt)Totalt 1040 kr/mån

Familjeabonnemang Telenor

Frihet Obegränsad 569 kr/mån
Extra simkort 149 kr/mån x3
Totalt 1016 kr/mån

Individuella abonnemang Hallon 100 GB

Stor 100 GB 349 kr/mån x2
Stor Student 100 GB 299 kr/mån x2
Totalt 1296 kr/mån (1134 kr efter rabatt)
Skillnad mot Telenor: +118 kr/mån

Individuella abonnemang Vimla

Vimla 50 GB 320 kr/mån x2
Vimla Student 25 GB 200 kr/mån x2
Totalt 1040 kr/mån
Skillnad mot Telenor: +24 kr/mån

I denna jämförelse blev det ett lite intressantare resultat.

Räknar man på Hallons individuella abonnemang med 100 GB blir summan faktiskt större än för ett familjeabonnemang, men tack vare rabatten under de första månaderna blir det billigare ändå. Familjen Bernadotte skulle i det fallet spara 62 kr/mån eller 744 kr/år på att ha Hallon som operatör istället familjeabonnemang med fri surf. Om ni nöjer er med 25 GB var (vilket ”alla” gör) sparar ni istället 237 kr/mån eller 2844 kr/år.

Vi har också en jämförelse av mobilabonnemang med fri surf för om du är intresserad av mycket surf. Där hittar du också mer information om konceptet och kan byta till ett större abonnemang. Hallon har inte varken uppsägningstid eller bindningstid vilket gör dig fri att byta när du själv vill det.

Erbjudanden som liknar familjeabonnemang

Vimla tipsrabatt

Vimla erbjuder någonting som kallas tipsrabatt. Det går ut på att du skickar en personlig tipslänk (som finns på ’Mitt Vimla’ när du loggat in) till en person i din närhet som du tycker borde skaffa Vimla. Om personen går in via din länk och köper ett abonnemang får ni båda en rabatt på 10 kr/mån som gäller hur länge som helst. På så sätt kan ni inom familjen tipsa varandra och få ned kostnaderna. Det enda som får rabatten att försvinna är om någon av er slutar betala för sitt abonnemang. För mer information rekommenderar vi vår artikel om vimlas tipsrabatt via länkar.

Telia familj

Telia har nyligen lanserat en satsning kallat Telia familj som fungerar på liknande vis som Telenor familj. För att använda Telia mobilabonnemang familj behövs ett huvudabonnemang med minst 20 GB surf och sedan kopplar du på så kallade mobil- eller barnanslutningar på huvudabonnemanget. Dessa kostar 149 kr styck och då får anslutningarna dela på huvudabonnentens datamängd. De får också fria samtal, sms och mms likt det stora mobilabonnemanget. Kort sagt kan man säga att Telias familjelösning är väldigt lik Telenors, men eftersom de inte erbjuder fri surf och har högre priser har vi valt att använda Telenors familjeabonnemang som bas i denna artikel. Vill du istället läsa mer om Telia familj finns information här.

Telia erbjuder en tilläggstjänst kallad ’Telia Mobil familj’ som går att teckna för alla med abonnemang hos Telia till en kostnad av 99 kr/mån. Med tjänsten blir samtal och sms/mms inom familjen (upp till fem personer) helt gratis. Hemnummer kan ingå. Det kan vara skönt att veta att alla i familjen alltid kan nå varandra, men har ni redan fria samtal och sms/mms i nuvarande mobilabonnemang finns det ingen anledning att teckna Telia Mobil Familj utöver det.

Tele2 Kids

Tele2 har en lösning som de kallar Tele2 Kids som är ett mobilabonnemang för barnen i familjen. Det liknar på många sätt Telenors lösning: Du får kontroll över barnets internetanvändning, samlat på samma faktura och dessutom är det 50 kr billigare än Tele2s ordinarie abonnemang. Som nackdel så delar ni inte på en total surfpott, en central del, utan varje person har sin egna, personliga, datamängd.

Tre Dela Data

Tre Dela Data är en tjänst som liknar Telia Familj, förutom en detalj: varje familjemedlem måste teckna ett abonnemang själv. Sedan kan man dela på surfen mellan två, eller flera, abonnemang för 49 :- styck. Det mest fördelaktiga blir oftast att teckna ett med mycket surf, 30-60gb, för att sedan dela potten med flera personer.

Med Tre Dela Data blir totalkostnaden ofta mindre. Är ni två personer som vill ha 30 GB var blir kostnaden:
1 x 579 kr (60GB) + 1 x 229 kr (1GB) + 49 kr (Dela data-avgiften) = 857 kr. Hade man köpt det som separata abonnemang hade det kostat:
2 x 479 kr (30 GB) = 959 kr.

I det exemplet sparar familjen lite drygt en hundralapp i månaden utan någon ansträngning.

Halebop

I dagsläget erbjuder Halebop inga lösningar för familjen. Det finns inte heller någon större förhoppning att Halebop familjeabonnemang kommer lanseras eftersom att Halebop riktar sig mot ungdomar och studenter i första hand. Välj istället någon av de andra operatörerna.

Hallon

Hallon har inget familjeabonnemang. Som vi sett ovan har Hallon däremot billiga personliga mobilabonnemang som i många situationer kan vara ännu billigare än abonnemang för familjen. Hos Hallon kan du välja att teckna med eller utan mobil och du får alltid 50 % rabatt i minst 3 månader som ny kund.

Comviq

Comviq har tyvärr inte heller något mobilabonnemang för familjen.

MyBeat

MyBeat har lite fördelar för dig som samlar familjens telefoni hos dem. Från 3 abonnemang får ni 10 % rabatt på den totala kostnaden. Utöver det finns också möjlighet att spärra betalsamtal, surf och utlandssamtal för familjemedlemmar via hemsidan.

Fello

Fello har i dagsläget inget erbjudande som liknar ett familjeabonnemang.

Sammanfattning

Det finns alltså flera fördelar med att ha ett familjeabonnemang istället för flera separata abonnemang. Du samlar alla kostnader på en faktura, gratis samtal över hela världen och får själv fördela surfen i familjen. Det viktigaste är ju också att det är billigare. Inte i alla fall, men vill man ha lite större abonnemang med mer surf kan man generellt säga att det lönar sig med familjeabonnemang. Det lönar sig också bättre för en större familj än en liten. Är du intresserad av ett abonnemang till hela familjen kan du läsa mer på Telenors hemsida. Om du istället tycker att Hallon verkar vara en schysst operatör kan du läsa mer på Hallon.se

LÄS MER PÅ HALLON.SE

Vi har även jämförelser av alla mobilabonnemang om du är intresserad av ett nytt abonnemang till dig eller din familj. Utöver det finns också kompletta jämförelser av mobiler med abonnemang.

 

 

 

Vad tycker du?
Snitt: 4.3

Vill du ha vår bästa rabatt?