Är familjeabonnemang billigare?

Ett familjeabonnemang fungerar på så sätt att man samlar familjen hos en operatör och delar på surfen i ett, oftast stort, abonnemang med mycket surf. På så sätt kan man sänka sin månadskostnad utan att anstränga sig särskilt mycket. I vissa fall kan det ändå vara billigare att teckna separata abonnemang för alla familjemedlemmar, men det kommer vi till senare.

En fördel med familjeabonnemang är att allt samlas på en faktura istället för fyra.
Läs mer om för- och nackdelar om Telenors familjeabonnemang på deras hemsida!

Liten familj med mobiler.

Idag är det endast Telenor som erbjuder ett renodlat familjeabonnemang. Om man har ett av deras mobilabonnemang med minst 20 GB surf kan man välja att dela surfen med upp till 7 andra användare. För varje person du lägger till i abonnemanget tillkommer 149 kr/mån. Alla användare av abonnemanget får tillgång till samma villkor och tjänster som huvudabonnenten.

Fördelar med familjeabonnemang

  • Ni kan spara pengar på det.
  • Gratis samtal inom familjen, vart ni befinner er i världen. Inga extra kostnader överhuvudtaget.
  • Samla alla familjens mobilabonnemang på en och samma faktura.
  • Välj själv hur fördelningen av surf ska se ut. Huvudabonnenten kan välja hur mycket surf var och en i familjen ska få.

Prisjämförelse familjeabonnemang

Nedan ser ni Telenors egna räkneexempel på hur det kan se ut för en familj på fyra. Samtliga abonnemang är utan bindningstid.

Familjeabonnemang utan mobilerIndividuella abonnemang utan mobiler
Abonnemang Frihet 40 GB (huvudabonnemang)
499 kr/mån
Abonnemang Frihet 6 GB
Extra simkort
149 kr/mån
Abonnemang Frihet 6 GB
349 kr/mån
Extra simkort
149 kr/mån
Abonnemang Frihet 6 GB
349 kr/mån
Extra simkort
149 kr/mån
Abonnemang Frihet 6 GB
349 kr/mån
Totalt 946 kr/månTotalt 1396 kr/mån

Vanliga abonnemang
Frihet  6 GB 349 kr/mån x4
Totalt 1396 kr/mån

Familjeabonnemang utan mobiler
Frihet 40 GB 499kr/mån
Extra simkort 149kr/mån x3
Totalt 946 kr/mån

I detta exempel skulle familjen spara 450 kr/mån eller 5400 kr/år på att välja familjeabonnemang istället för Telenors vanliga abonnemang. Dessutom skulle de få 10 GB surf var istället för 6 GB. Men skulle de kunna spara ännu mer på att välja en annan operatör? Låt oss anta att familjen Bernadotte består av två vuxna och två barn (under 18 eller studerande) och vill ha minst 6 GB surf var.

Fello som är billigare än familjeabonnemang

Fellos vanliga- respektive studentabonnemang

 

Hos Fello får föräldrarna abonnemang med fria samtal, sms och mms samt 7 GB surf för 245 kr/mån. Barnen får samma abonnemang för 195 kr/mån. Detta skulle resultera i en totalkostnad om 880 kr/mån för hela familjen, jämfört med 946 kr/mån för familjeabonnemanget hos Telenor. Om man inkluderar rabatten på 50 % som Fello erbjuder under de första två månaderna blir det ytterligare 450 kr (eller 37 kr/mån utslaget på ett år) i rabatt.

I det här exemplet hade familjen Bernadotte sparat 1236 kr per år på att välja Fellos vanliga abonnemang istället för familjeabonnemang hos Telenor.  Till saken ska också nämnas att andra nätoperatörer som Vimla, Hallon och My Beat klår Telenors familjeabonnemang under dessa förutsättningar.

(Självklart är det inte bara priset som ska tas i beaktning när man letar efter mobilabonnemang. Faktorer som täckning, support och andra villkor är minst lika viktiga.)

Familjeabonnemang med fri surf

I och med Telenors lansering av Frihet Obegränsadabonnemanget med helt fri surf, kan nu hela familjen ha obegränsad datamängd. Väljer man alltså detta som huvudabonnemang och sedan lägger till fler familjemedlemmar kommer alla dela på samma, obegränsade surf. Är man en familj som använder mobilerna mycket kan detta vara ett attraktivt alternativ. Låt oss se hur priset för obegränsad surf för hela familjen står sig mot Comviqs största abonnemang.

Familjeabonnemang TelenorIndividuella abonnemang Comviq
Abonnemang Frihet Obegränsad (huvudabonnemang)
549 kr/mån
Abonnemang Fastpris 20 GB
295 kr/mån
Extra simkort
149 kr/mån
Abonnemang Fastpris 20 GB
295 kr/mån
Extra simkort
149 kr/mån
Abonnemang Fastpris Student 20 GB
245 kr/mån
Extra simkort
149 kr/mån
Abonnemang Fastpris Student 20 GB
245 kr/mån
Totalt 996 kr/månTotalt 1080 kr/mån

Individuella abonnemang Comviq

Fastpris 20 GB 295 kr/mån x2
Fastpris student 20 GB 245 kr/mån x2
Totalt 1080 kr/mån

Familjeabonnemang Telenor

Frihet Obegränsad 549 kr/mån
Extra simkort 149 kr/mån x3
Totalt 996 kr/mån

Obs! I prisjämförelsen ovan har vi använt priset för Telenor Frihet Obegränsad med 24 månaders bindningstid, medan Comviq inte har någon bindningstid.

Som ni ser ovan så skulle det bli billigare att hela familjen skulle få fri surf genom familjeabonnemang än 20 GB var. Familjen Bernadotte skulle i det här fallet spara 84 kr/mån eller 1008 kr/år, och dessutom få fri surf på köpet. Känner man dock att bindningstid är djävulens verk får man betala 200kr mer per månad för huvudabonnemanget, och då skulle totalen bli lite drygt 100kr dyrare per månad än hos Comviq.

Erbjudanden som liknar familjeabonnemang

Vimla erbjuder någonting som kallas tipsrabatt. Det går ut på att du skickar en personlig tipslänk (som finns på ’Mitt Vimla’ när du loggat in) till en person i din närhet som du tycker borde skaffa Vimla. Om personen går in via din länk och köper ett abonnemang får ni båda en rabatt på 10 kr/mån som gäller hur länge som helst. På så sätt kan ni inom familjen tipsa varandra och få ned kostnaderna. Det enda som får rabatten att försvinna är om någon av er slutar betala för sitt abonnemang. För mer information rekommenderar vi vår artikel om vimlas tipsrabatt via länkar.

Telia erbjuder en tilläggstjänst kallad ’Telia Mobil familj’ som går att teckna för alla med abonnemang hos Telia till en kostnad av 99 kr/mån. Med tjänsten blir samtal och sms/mms inom familjen (upp till fem personer) helt gratis. Hemnummer kan ingå. Det kan vara skönt att veta att alla i familjen alltid kan nå varandra, men har ni redan fria samtal och sms/mms i nuvarande mobilabonnemang finns det ingen anledning att teckna Telia Mobil Familj utöver det.

Sammanfattning

Det finns alltså flera fördelar med att ha ett familjeabonnemang istället för flera separata abonnemang. Du samlar alla kostnader på en faktura, gratis samtal över hela världen och får själv fördela surfen i familjen. Det viktigaste är ju också att det är billigare. Inte i alla fall, men vill man ha lite större abonnemang med mer surf kan man generellt säga att det lönar sig med familjeabonnemang. Det lönar sig också bättre för en större familj än en liten. Är du intresserad av ett abonnemang till hela familjen kan du läsa mer på Telenors hemsida!

Se vår jämförelse av samtliga abonnemang här om du är intresserad av ett nytt abonnemang till dig eller din familj. Vi har även kompletta jämförelser av mobiler med abonnemang.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *