Är familjeabonnemang billigare?

Ett familjeabonnemang fungerar på så sätt att man samlar familjen hos en operatör och delar på surfen i ett, oftast stort, abonnemang med mycket surf. På så sätt kan man sänka sin månadskostnad utan att anstränga sig särskilt mycket. I vissa fall kan det ändå vara billigare att teckna separata abonnemang för alla familjemedlemmar, men det kommer vi till senare.

  • Artikelns slutsats: Familjeabonnemang är billigare än separata mobilabonnemang hos de större (och dyrare) operatörerna som Telia, Telenor och Tre. Det är däremot billigare att ha separata abonnemang hos en lågprisoperatör som Comviq, Hallon eller Vimla än ett familjeabonnemang.
  • En vanlig familj på fyra personer sparar i snitt 3192 kr per år genom att välja lågprisoperatören Comviq istället för familjeabonnemang. Så går det till.

LÄS MER PÅ COMVIQ.SE

 

Pappa, mamma och dotter surfar på sina mobiler med familjeabonnemang.

Idag är det endast Telenor som erbjuder ett renodlat familjeabonnemang. Om man har ett av deras mobilabonnemang med minst 20 GB surf kan man välja att dela surfen med upp till 7 andra användare. För varje person du lägger till i abonnemanget tillkommer 149 kr/mån. Alla användare av abonnemanget får tillgång till samma villkor och tjänster som huvudabonnenten.

  • En fördel med familjeabonnemang är att allt samlas på en faktura istället för fyra.
  • Läs mer om för- och nackdelar om Telenors familjeabonnemang på deras hemsida!

Fördelar med familjeabonnemang

  • Ni kan spara pengar på det.
  • Gratis samtal inom familjen, vart ni befinner er i världen. Inga extra kostnader överhuvudtaget.
  • Samla alla familjens mobilabonnemang på en och samma faktura.
  • Välj själv hur fördelningen av surf ska se ut. Huvudabonnenten kan välja hur mycket surf var och en i familjen ska få.

Prisjämförelse familjeabonnemang

Nedan ser ni Telenors egna räkneexempel på hur det kan se ut för en familj på fyra. Samtliga abonnemang är utan bindningstid.

Familjeabonnemang utan mobiler Individuella abonnemang utan mobiler
Abonnemang Frihet 40 GB (huvudabonnemang)
499 kr/mån
Abonnemang Frihet 6 GB
349 kr/mån
Extra simkort
149 kr/mån
Abonnemang Frihet 6 GB
349 kr/mån
Extra simkort
149 kr/mån
Abonnemang Frihet 6 GB
349 kr/mån
Extra simkort
149 kr/mån
Abonnemang Frihet 6 GB
349 kr/mån
Totalt 946 kr/månTotalt 1396 kr/mån

Vanliga abonnemang Telenor
Frihet 6 GB 349 kr/mån x4
Totalt 1396 kr/mån

Familjeabonnemang utan mobiler
Frihet 40 GB 499kr/mån
Extra simkort 149kr/mån x3
Totalt 946 kr/mån

I detta exempel skulle familjen spara 450 kr/mån eller 5400 kr/år på att välja familjeabonnemang istället för Telenors vanliga abonnemang. Dessutom skulle de få 10 GB surf var istället för 6 GB. Men skulle de kunna spara ännu mer på att välja en annan operatör? Låt oss anta att familjen Bernadotte består av två vuxna och två barn (under 18 eller studerande) och vill ha minst 6 GB surf var.

Jämförelse med Comviq mobilabonnemang

Comviq logga

Comviq är ett dotterbolag till Tele2 och går i samma mobilnät som Tele2. Jämförelsen skulle kunna gjorts med valfri billig mobiloperatör (som Hallon eller Vimla) och fått liknande resultat, men Comviq har ett gott anseende i branschen och får därför agera utmanare mot familjeabonnemangen den här gången. Senare i artikeln finns också en jämförelse med Hallon, vilket visare ett något sämre resultat.

Vi utgår från att familjen Bernadotte på fyra personer vill skaffa sig nya mobilabonnemang. De vill ha minst 7 GB data var, så att de kan både kan surfa på internet och ladda ned musik & spel obehindrat.

Familjeabonnemang TelenorIndividuella abonnemang Comviq
Abonnemang Frihet 40 GB (huvudabonnemang)
499 kr/mån
Fastpris 10 GB 195 kr/mån
Extra simkort
149 kr/mån
Fastpris 10 GB 195 kr/mån
Extra simkort
149 kr/mån
Fastpris student 8 GB145 kr/mån
Extra simkort
149 kr/mån
Fastpris student 8 GB145 kr/mån
Totalt 946 kr/månTotalt 680 kr/mån

Familjeabonnemang Telenor

Frihet Obegränsad 40 GB 499 kr/mån
Extra simkort 149 kr/mån x3
Totalt 946 kr/mån

Individuella abonnemang Comviq

Fastpris 10 GB 195 kr/mån x2
Fastpris Student 8 GB 145 kr/mån x2
Totalt 680 kr/mån 
Skillnad mot Telenor: -266 kr/mån eller -3192 kr/år

 

I det här exemplet hade familjen Bernadotte sparat 3192 kr per år på att välja Comviqs vanliga abonnemang istället för familjeabonnemang hos Telenor. Detta är inget unikt för första året utan kommer kvarstå under år två, tre och fyra förutsatt att prisskillnaden inte ändras. Det ska också tilläggas att abonnemangspriserna utgår från Comviqs erbjudande om dubblerad surf.

Hos Comviq får föräldrarna abonnemang med fria samtal, sms och mms samt 10 GB surf för 195 kr/mån. Barnen får samma abonnemang med 8 GB surf för 145kr/mån. Detta skulle resultera i en totalkostnad om 680 kr/mån för hela familjen, jämfört med 946 kr/mån för familjeabonnemanget hos Telenor. En rätt stor skillnad, även om man heter Bernadotte.

Till saken ska också nämnas att andra nätoperatörer som Fello, Vimla och Comviq klår Telenors familjeabonnemang under dessa förutsättningar. (Självklart är det inte bara priset som ska tas i beaktning när man letar efter mobilabonnemang. Faktorer som täckning, support och andra villkor är minst lika viktiga.)

Familjeabonnemang med fri surf

I och med Telenors lansering av Frihet Obegränsad, abonnemanget med helt fri surf, kan nu hela familjen ha obegränsad datamängd. Väljer man alltså detta som huvudabonnemang och sedan lägger till fler familjemedlemmar kommer alla dela på samma, obegränsade surf. Är man en familj som använder mobilerna mycket kan detta vara ett attraktivt alternativ. Låt oss se hur priset för obegränsad surf för hela familjen står sig mot Hallons största abonnemang.

 

Familjeabonnemang TelenorHallon 100 GBHallon 25 GB
Frihet Obegränsad (huvudabonnemang)
749 kr/mån
Stor 100 GB
349 kr/mån
Stor 100 GB
299 kr/mån
Extra simkort
149 kr/mån
Stor 100 GB
349 kr/mån
Stor 100 GB
299 kr/mån
Extra simkort
149 kr/mån
Stor Student 100 GB
299 kr/mån
Stor Student 100 GB
249 kr/mån
Extra simkort
149 kr/mån
Stor Student 100 GB
299 kr/mån
Stor Student 100 GB
249 kr/mån
Totalt 1196 kr/månTotalt 1296 kr/mån (1134 kr efter rabatt)Totalt 1096 kr/mån (959 kr efter rabatt)

Familjeabonnemang Telenor

Frihet Obegränsad 749 kr/mån
Extra simkort 149 kr/mån x3
Totalt 1196 kr/mån

Individuella abonnemang Hallon 100 GB

Stor 100 GB 349 kr/mån x2
Stor Student 100 GB 299 kr/mån x2
Totalt 1296 kr/mån (1134 kr efter rabatt)
Skillnad mot Telenor: -62 kr

Individuella abonnemang Hallon 25 GB

Stor 25 GB 299 kr/mån x2
Stor Student 25 GB 249 kr/mån x2
Totalt 1096 kr/mån (959 kr efter rabatt)
Skillnad mot Telenor: -237 kr

Som ni ser ovan så skulle det bli billigare att hela familjen skulle få antingen 100 eller 25 GB surf var än fri surf genom familjeabonnemang.

Räknar man på Hallons individuella abonnemang med 100 GB blir summan faktiskt större än för ett familjeabonnemang, men tack vare rabatten under de första månaderna blir det billigare ändå. Familjen Bernadotte skulle i det fallet spara 62 kr/mån eller 744 kr/år på att ha Hallon som operatör istället familjeabonnemang med fri surf. Om ni nöjer er med 25 GB var (vilket 95 % av er gör) sparar ni istället 237 kr/mån eller 2844 kr/år.

Vill man istället binda upp sitt huvudabonnemang på 24 månader hos Telenor blir familjeabonnemanget istället lite billigare varje månad. Nackdelen blir att du inte kan byta mobilabonnemang på två år, och eftersom Hallon inte har varken uppsägningstid eller bindningstid har vi valt att jämföra de liknande abonnemangen. Vi har också en jämförelse av mobilabonnemang med fri surf för den som är intresserad. Där hittar du också mer information om konceptet.

Erbjudanden som liknar familjeabonnemang

Vimla tipsrabatt

Vimla erbjuder någonting som kallas tipsrabatt. Det går ut på att du skickar en personlig tipslänk (som finns på ’Mitt Vimla’ när du loggat in) till en person i din närhet som du tycker borde skaffa Vimla. Om personen går in via din länk och köper ett abonnemang får ni båda en rabatt på 10 kr/mån som gäller hur länge som helst. På så sätt kan ni inom familjen tipsa varandra och få ned kostnaderna. Det enda som får rabatten att försvinna är om någon av er slutar betala för sitt abonnemang. För mer information rekommenderar vi vår artikel om vimlas tipsrabatt via länkar.

Telia erbjuder en tilläggstjänst kallad ’Telia Mobil familj’ som går att teckna för alla med abonnemang hos Telia till en kostnad av 99 kr/mån. Med tjänsten blir samtal och sms/mms inom familjen (upp till fem personer) helt gratis. Hemnummer kan ingå. Det kan vara skönt att veta att alla i familjen alltid kan nå varandra, men har ni redan fria samtal och sms/mms i nuvarande mobilabonnemang finns det ingen anledning att teckna Telia Mobil Familj utöver det.

Telia familj

Telia har nyligen lanserat en satsning kallat Telia familj som fungerar på liknande vis som Telenor familj. För att använda Telia mobilabonnemang familj behövs ett huvudabonnemang med minst 20 GB surf och sedan kopplar du på så kallade mobil- eller barnanslutningar på huvudabonnemanget. Dessa kostar 149 kr styck och då får anslutningarna dela på huvudabonnentens datamängd. De får också fria samtal, sms och mms likt det stora mobilabonnemanget. Kort sagt kan man säga att Telias familjelösning är väldigt lik Telenors, men eftersom de inte erbjuder fri surf och har högre priser har vi valt att använda Telenors familjeabonnemang som bas i denna artikel. Vill du istället läsa mer om Telia familj finns information här.

Tele2 Kids

Tele2 har en lösning som de kallar Tele2 Kids som är ett mobilabonnemang för barnen i familjen. Det liknar på många sätt Telenors lösning: Du får kontroll över barnets internetanvändning, samlat på samma faktura och dessutom är det 50 kr billigare än Tele2s ordinarie abonnemang. Som nackdel så delar ni inte på en total surfpott, en central del, utan varje person har sin egna, personliga, datamängd.

Tre Dela Data

Tre Dela Data är en tjänst som liknar Telia Familj, förutom en detalj: varje familjemedlem måste teckna ett abonnemang själv. Sedan kan man dela på surfen mellan två, eller flera, abonnemang för 49 :- styck. Det mest fördelaktiga blir oftast att teckna ett med mycket surf, 30-60gb, för att sedan dela potten med flera personer.

Med Tre Dela Data blir totalkostnaden ofta mindre. Är ni två personer som vill ha 30 GB var blir kostnaden:
1 x 579 kr (60GB) + 1 x 229 kr (1GB) + 49 kr (Dela data-avgiften) = 857 kr. Hade man köpt det som separata abonnemang hade det kostat:
2 x 479 kr (30 GB) = 959 kr.

I det exemplet sparar familjen lite drygt en hundralapp i månaden utan någon ansträngning.

Halebop

I dagsläget erbjuder Halebop inga lösningar för familjen.

Hallon

Hallon har inget familjeabonnemang.

Comviq

Comviq har tyvärr inte heller något mobilabonnemang för familjen.

MyBeat

MyBeat har lite fördelar för dig som samlar familjens telefoni hos dem. Från 3 abonnemang får ni 10 % rabatt på den totala kostnaden. Utöver det finns också möjlighet att spärra betalsamtal, surf och utlandssamtal för familjemedlemmar via hemsidan.

Fello

Fello har i dagsläget inget erbjudande som liknar ett familjeabonnemang.

Sammanfattning

Det finns alltså flera fördelar med att ha ett familjeabonnemang istället för flera separata abonnemang. Du samlar alla kostnader på en faktura, gratis samtal över hela världen och får själv fördela surfen i familjen. Det viktigaste är ju också att det är billigare. Inte i alla fall, men vill man ha lite större abonnemang med mer surf kan man generellt säga att det lönar sig med familjeabonnemang. Det lönar sig också bättre för en större familj än en liten. Är du intresserad av ett abonnemang till hela familjen kan du läsa mer på Telenors hemsida!

Vi har även jämförelser av alla mobilabonnemang om du är intresserad av ett nytt abonnemang till dig eller din familj. Utöver det finns också kompletta jämförelser av mobiler med abonnemang.

 

 

 

Vad tycker du?
[Totalt: 109 Snitt: 4.5]