augusti 23, 2017 admin

Är familjeabonnemang billigare?

Ett familjeabonnemang fungerar på så sätt att man samlar familjen hos en operatör och delar på surfen i ett, oftast stort, abonnemang med mycket surf. På så sätt kan man sänka sin månadskostnad utan att anstränga sig särskilt mycket. I vissa fall kan det ändå vara billigare att teckna separata abonnemang för alla familjemedlemmar, men det kommer vi till senare.

Pappa, mamma och dotter surfar på sina mobiler med familjeabonnemang.

JÄMFÖR ALLA ABONNEMANG PÅ STARTSIDAN

Idag är det endast Telenor som erbjuder ett renodlat familjeabonnemang. Om man har ett av deras mobilabonnemang med minst 20 GB surf kan man välja att dela surfen med upp till 7 andra användare. För varje person du lägger till i abonnemanget tillkommer 149 kr/mån. Alla användare av abonnemanget får tillgång till samma villkor och tjänster som huvudabonnenten.

Fördelar med familjeabonnemang

  • Ni kan spara pengar på det.
  • Gratis samtal inom familjen, vart ni befinner er i världen. Inga extra kostnader överhuvudtaget.
  • Samla alla familjens mobilabonnemang på en och samma faktura.
  • Välj själv hur fördelningen av surf ska se ut. Huvudabonnenten kan välja hur mycket surf var och en i familjen ska få.

Prisjämförelse familjeabonnemang

Nedan ser ni Telenors egna räkneexempel på hur det kan se ut för en familj på fyra. Samtliga abonnemang är utan bindningstid.

Familjeabonnemang utan mobiler Individuella abonnemang utan mobiler
Abonnemang Frihet 40 GB (huvudabonnemang)
499 kr/mån
Abonnemang Frihet 6 GB
349 kr/mån
Extra simkort
149 kr/mån
Abonnemang Frihet 6 GB
349 kr/mån
Extra simkort
149 kr/mån
Abonnemang Frihet 6 GB
349 kr/mån
Extra simkort
149 kr/mån
Abonnemang Frihet 6 GB
349 kr/mån
Totalt 946 kr/månTotalt 1396 kr/mån

Vanliga abonnemang Telenor
Frihet 6 GB 349 kr/mån x4
Totalt 1396 kr/mån

Familjeabonnemang utan mobiler
Frihet 40 GB 499kr/mån
Extra simkort 149kr/mån x3
Totalt 946 kr/mån

I detta exempel skulle familjen spara 450 kr/mån eller 5400 kr/år på att välja familjeabonnemang istället för Telenors vanliga abonnemang. Dessutom skulle de få 10 GB surf var istället för 6 GB. Men skulle de kunna spara ännu mer på att välja en annan operatör? Låt oss anta att familjen Bernadotte består av två vuxna och två barn (under 18 eller studerande) och vill ha minst 6 GB surf var.

Jämförelse med Comviq mobilabonnemang

Comviq logga

Comviq är ett dotterbolag till Tele2 och går i samma mobilnät som Tele2. Jämförelsen skulle kunna gjorts med valfri billig mobiloperatör och fått liknande resultat, men Comviq har ett gott anseende i branschen och får därför agera utmanare mot familjeabonnemangen den här gången.

Familjeabonnemang TelenorIndividuella abonnemang Comviq
Abonnemang Frihet
40 GB (huvudabonnemang)
499 kr/mån
Abonnemang Fastpris 8 GB
245 kr/mån
Extra simkort
149 kr/mån
Abonnemang Fastpris 8 GB
245 kr/mån
Extra simkort
149 kr/mån
Abonnemang Fastpris student 7 GB
195 kr/mån
Extra simkort
149 kr/mån
Abonnemang Fastpris student 7 GB
195 kr/mån
Totalt 946 kr/månTotalt 880 kr/mån

Familjeabonnemang Telenor

Frihet Obegränsad 40 GB 499 kr/mån
Extra simkort 149 kr/mån x3
Totalt 946 kr/mån

Individuella abonnemang Comviq

Fastpris 8 GB 245 kr/mån x2
Fastpris student 7 GB 195 kr/mån x2
Totalt 880 kr/mån 

Hos Comviq får föräldrarna abonnemang med fria samtal, sms och mms samt 8 GB surf för 245 kr/mån. Barnen får samma abonnemang för 195kr/mån. Detta skulle resultera i en totalkostnad om 880 kr/mån för hela familjen, jämfört med 946 kr/mån för familjeabonnemanget hos Telenor.  I det här exemplet hade familjen Bernadotte sparat 792 kr per år på att välja Comviqs vanliga abonnemang istället för familjeabonnemang hos Telenor. En rätt stor skillnad, även om man heter Bernadotte.

Till saken ska också nämnas att andra nätoperatörer som Fello, Hallon och Vimla klår Telenors familjeabonnemang under dessa förutsättningar. (Självklart är det inte bara priset som ska tas i beaktning när man letar efter mobilabonnemang. Faktorer som täckning, support och andra villkor är minst lika viktiga.)

Familjeabonnemang med fri surf

I och med Telenors lansering av Frihet Obegränsad, abonnemanget med helt fri surf, kan nu hela familjen ha obegränsad datamängd. Väljer man alltså detta som huvudabonnemang och sedan lägger till fler familjemedlemmar kommer alla dela på samma, obegränsade surf. Är man en familj som använder mobilerna mycket kan detta vara ett attraktivt alternativ. Låt oss se hur priset för obegränsad surf för hela familjen står sig mot Comviqs största abonnemang.

Familjeabonnemang TelenorIndividuella abonnemang Comviq
Abonnemang Frihet Obegränsad (huvudabonnemang)
749 kr/mån
Abonnemang Fastpris 20 GB
295 kr/mån
Extra simkort
149 kr/mån
Abonnemang Fastpris 20 GB
295 kr/mån
Extra simkort
149 kr/mån
Abonnemang Fastpris student 20 GB
245 kr/mån
Extra simkort
149 kr/mån
Abonnemang Fastpris student 20 GB
245 kr/mån
Totalt 1196 kr/månTotalt 1080 kr/mån

Familjeabonnemang Telenor

Frihet Obegränsad 749 kr/mån
Extra simkort 149 kr/mån x3
Totalt 1196 kr/mån

Individuella abonnemang Comviq

Fastpris 20 GB 295 kr/mån x2
Fastpris student 20 GB 245 kr/mån x2
Totalt 1080 kr/mån

Som ni ser ovan så skulle det bli billigare att hela familjen skulle få 20 GB surf var än fri surf genom familjeabonnemang. Familjen Bernadotte skulle i det här fallet spara 116 kr/mån eller 1392 kr/år på att ha Comviq som operatör istället familjeabonnemang med fri surf. Vill man istället binda upp sitt huvudabonnemang på 24 månader hos Telenor blir familjeabonnemanget istället 84 kr billigare per månad jämfört med Comviq. Nackdelen blir att du inte kan byta mobilabonnemang på två år. Vi har också en jämförelse av mobilabonnemang med fri surf för den som är intresserad. Där hittar du också mer information om konceptet.

Erbjudanden som liknar familjeabonnemang

Vimla erbjuder någonting som kallas tipsrabatt. Det går ut på att du skickar en personlig tipslänk (som finns på ’Mitt Vimla’ när du loggat in) till en person i din närhet som du tycker borde skaffa Vimla. Om personen går in via din länk och köper ett abonnemang får ni båda en rabatt på 10 kr/mån som gäller hur länge som helst. På så sätt kan ni inom familjen tipsa varandra och få ned kostnaderna. Det enda som får rabatten att försvinna är om någon av er slutar betala för sitt abonnemang. För mer information rekommenderar vi vår artikel om vimlas tipsrabatt via länkar.

Telia erbjuder en tilläggstjänst kallad ’Telia Mobil familj’ som går att teckna för alla med abonnemang hos Telia till en kostnad av 99 kr/mån. Med tjänsten blir samtal och sms/mms inom familjen (upp till fem personer) helt gratis. Hemnummer kan ingå. Det kan vara skönt att veta att alla i familjen alltid kan nå varandra, men har ni redan fria samtal och sms/mms i nuvarande mobilabonnemang finns det ingen anledning att teckna Telia Mobil Familj utöver det.

Telia familj

Telia har nyligen lanserat en satsning kallat Telia familj som fungerar på liknande vis som Telenor familj. För att använda Telia mobilabonnemang familj behövs ett huvudabonnemang med minst 20 GB surf och sedan kopplar du på så kallade mobil- eller barnanslutningar på huvudabonnemanget. Dessa kostar 149 kr styck och då får anslutningarna dela på huvudabonnentens datamängd. De får också fria samtal, sms och mms likt det stora mobilabonnemanget. Kort sagt kan man säga att Telias familjelösning är väldigt lik Telenors, men eftersom de inte erbjuder fri surf och har högre priser har vi valt att använda Telenors familjeabonnemang som bas i denna artikel. Vill du istället läsa mer om Telia familj finns information här.

Sammanfattning

Det finns alltså flera fördelar med att ha ett familjeabonnemang istället för flera separata abonnemang. Du samlar alla kostnader på en faktura, gratis samtal över hela världen och får själv fördela surfen i familjen. Det viktigaste är ju också att det är billigare. Inte i alla fall, men vill man ha lite större abonnemang med mer surf kan man generellt säga att det lönar sig med familjeabonnemang. Det lönar sig också bättre för en större familj än en liten. Är du intresserad av ett abonnemang till hela familjen kan du läsa mer på Telenors hemsida!

Vi har även jämförelser av alla mobilabonnemang om du är intresserad av ett nytt abonnemang till dig eller din familj. Utöver det finns också kompletta jämförelser av mobiler med abonnemang.

Har vi hjälpt till?
[Totalt: 73 Snitt: 4.5]