Bästa mobilabonnemang: Pensionär och senior

De flesta mobiloperatörer erbjuder idag seniorrabatt för kunder som är över 55+. Med många kampanjer och tilläggstjänster är det lätt att gå vilse och det kan vara utmanande att hitta det bästa och billigaste mobilabonnemang för pensionärer.

Hitta den bästa mobilabonnemanget för pensionärer

Letar du efter den bästa abonnemanget för pensionär? Eftersom många operatörer i Sverige erbjuder seniorrabatter för sina mobilabonnemang för dig som är över 55 år kan det vara svårt att hitta det som passar dig bäst. Därför har vi samlat prisjämförelser av de största operatörerna och pensionärsrabatten på denna sida. Nedan kan du jämföra alla seniorabonnemang och välja det bästa för dig!


3 GB
Mobilnät
Abonnemang för
Populära val
Filtrera Applicera filter

Billigast

  • Billigast
  • Mest surfgräns
  • Minsta surfgräns

De billiga mobilabonnemang pensionär 2024

Under de senaste åren har vi varit extra bortskämda med nyheter inom mobiltjänster för äldre. Allt fler nya operatörer tillkommer och både nya och gamla aktörer väljer att ta fram nya och billiga mobilabonnemang för pensionärer. Med detta blir valmöjligheterna bättre och prispressen gör att du får tillgång till priser som inte alls var möjliga för bara några år sedan.

Det finns med andra ord bra förutsättningar att hitta ett riktigt bra erbjudande för dig som närmar dig pensionsåldern. Observera dock att pensionärsabonnemang inte bara gäller de som blivit “officiella” pensionärer – alla över 55+ är välkomna att ta del av det lägre priset!

Bästa mobilabonnemang pensionär

Hur vet man vilket som är det bästa mobilabonnemang för pensionär? Som vi nämnde ser pensionärsrabatter lite olika ut beroende på vilken operatör du väljer. Det kan vara ett separat seniorabonnemang eller ett av deras vanliga som de sänkt priset på för de som är över 55 år. Vissa abonnemang kan heta något med pensionär i namnet, även om man inte behöver vara det för att ta del av dessa. De mobiloperatörer som erbjuder dedikerade mobiltjänster för äldre eller lägre priser för seniorer är till exempel Vimla, Hallon och Comviq.

De billigaste seniorabonnemangen kostar cirka 100 kronor per månad. De första månaderna kommer du oftast undan med att bara betala halva priset, alltså runt 50 kr per månad, tack vare fina seniorrabatter till nya kunder. Och förutom billiga seniormobilabonnemang erbjuder varje operatör även bättre mobilabonnemang för högre pris men då får du mer surf och snabbare hastighet – perfekt val för dig som är storanvändare av mobildata!

I Mobilabonnemanget.nu har vi listat omfattande prisjämförelser över alla seniorabonnemang. Och om det finns rabatter och erbjudanden för pensionärer visar vi det också i våra prisjämförelser.

Innan du köper seniorabonnemang

Användningen av mobiltelefonen och mobiltjänsterna varierar från person till person – det är något som såklart gäller för seniorer också. Många använder den flitigt för att surfa och kommunicera via Internet, medan andra kanske bara ringer. Det som avgör priset mest för alla mobilabonnemang idag är just datatrafiken, det vill säga mängden och hastigheten du kan surfa.

I och med detta är det viktigt att välja ett seniormobilabonnemang som stämmer bra överens med ens egna vanor. Vill du bara ringa och SMS:a så kan du säkert ta ett av de billigaste mobilabonnemang för pensionärer som innehåller mindre surf. De flesta har även WiFi-internet hemma, vilket gör att det inte krävs lika mycket surf i mobilen.

De allra flesta av våra äldre besökare väljer en tjänst med 8–25 GB data inom Sverige varje månad och klarar sig bra på det. Skulle du få problem på semestern kan du alltid köpa lite extra surf!

Att välja det bästa mobilabonnemanget för senior

Pensionärers mobilanvändning varierar mycket, så det är svårt att avgöra vilket seniorabonnemang som är bäst. Det gäller att utgå från dina preferenser och behov, och därefter bestämma vilket pensionärsabonnemang som passar dig bäst. Använder du din mobil mest till att ringa och skicka meddelanden kan det räcka med så lite som ett par GB surf. Är du mer aktiv med mobilen kan datamängder uppemot 10–25 GB vara på sin plats, beroende på dina vanor. Brukar du exempelvis lyssna på musik eller ljudböcker utanför hemmet kan det gå åt mycket surf.

Trots detta finns det självklart bättre och sämre mobiloperatörer för äldre kunder. Vi brukar rekommendera Hallon och Vimla som två bra alternativ. Båda har bra rabatter och erbjudanden, där du ofta får upp till 50 % rabatt under de första tre till fyra månaderna som ny kund!

Mobilabonnemang för pensionärer och seniorer

Som vi tidigare nämnt erbjuder flera operatörer seniorrabatt för dig som är över 55 år. Tyvärr har inte riktigt alla mobiloperatörer börjat med seniorabonnemang ännu, men eftersom konkurrensen är tuff, vem vet om fler operatörer lägger till pensionärsabonnemang som en del av sina fasta tjänster. Men här har vi samlat listan över de operatörer som har rabatter för pensionärer:

Hallon Senior

Hallon 55+ är som sagt väldigt populärt bland Sveriges äldre. Genom sina billiga mobilabonnemang för pensionärer står de sig bra mot andra operatörer. Abonnemanget hos Hallon Senior gäller dig som är 55 år eller äldre. Priserna är de absolut lägsta och enkelheten är stor. Faktum är att de allra flesta av våra besökare väljer att teckna sig hos Hallon 55+. Vi ger Hallon högsta betyg och rekommenderar dem varmt. Visste du? Hallon använder mobilnätet från Tre, vilket ger dig bra täckning.

Vimla Pensionär

Vimla seniormobilabonnemang är bland de absolut bästa som finns. De ägs av Telenor och allt fler byter till Vimla för att ta del av deras fördelaktiga rabatter för pensionärer, speciellt eftersom Telenor själva inte har rabatter för 55+. Vimla Senior är lågprisalternativet som använder samma mobilnät som moderoperatören, så du får samma tjänst och täckning till ett lägre pris. I Svenskt Kvalitetsindex undersökning av de mest nöjda privatkunderna inom telekom har Vimla rankats högt under många år. Vill du ha en enkel och problemfri operatör – välj Vimla!

Comviq Senior

Comviq pensionärsabonnemang är rabatterade mobilabonnemang för alla över 55 år. Deras redan låga priser gör Comviq Senior väldigt billigt. Vid de lägre surfmängderna är de till och med absolut billigast, vilket du kan se i vår jämförelse. Comviq har länge varit prispressare med sina kontantkort och de har ofta väldigt gynnsamma erbjudanden för mobil med abonnemang. De flesta som byter till Comviq gör det faktiskt i samband med att de köper en ny mobiltelefon. Så om du är sugen på den senaste modellen, kolla Comviq!

Chilimobil Senior

Chilimobil är en ny operatör på marknaden och har generellt bra priser och villkor. De erbjuder även seniorrabatt på sina mobilabonnemang och det som gör att de skiljer sig från de andra operatörerna är att de erbjuder obegränsade data för alla abonnemang! Så med Chili Senior kan du ha fria surf och allt du behöver välja är surfhastigheten. Perfekt val för dig som använder mycket mobildata!

Tele2 Pensionär

Tele2 är också ett bra val när det kommer till seniorabonnemang. Med Tele2 Pensionär kan du få 20 % seniorrabatt om du är över 65 år. Deras mobilnät är snabbt och stabilt och du kan välja antingen mobilabonnemang med obegränsade data eller billigare alternativ med 5 GB eller 15 GB surfdata. Vill du ta del av Tele2s mobilnät och tjänster till ett billigare pris kan vi varmt rekommendera dig även till Comviq.

Fello Senior

Hos Fello hittar du riktigt billiga seniorabonnemang för äldre. Det som tål att tänkas på är att Fello är ett dotterbolag och ägs av Telia. Genom att teckna ett mobilabonnemang för pensionärer hos Fello Senior får du ta del av Telias täckning och nät till ett mycket billigare pris, med bra rabatt. Många äldre åker idag till Fello för att få Telias mobilnät till ett rabatterat, lägre pris. Fello ger ofta välkomsterbjudande till nya kunder så kolla deras senaste erbjudanden!

Operatörers pensionärsrabatt

Även om många operatörer erbjuder bra seniorrabatter är det också få mobiloperatörer som inte gör det. Det kan vara så att de fokuserar på mer exklusiva mobiltjänster som kan kombineras med tjänster som TV-streaming, eller så är deras målgrupp mer de yngre mobilanvändarna och de fokuserar mer på studenterbjudanden. Här har vi dock listat några av dem som för närvarande inte erbjuder seniorabonnemang.

Telia seniorabonnemang?

Tyvärr erbjuder Telia, som den största mobiloperatören i Sverige, ingen seniorrabatt för sina mobilabonnemang. Många äldre i Sverige har Telia idag och betalar alldeles för mycket för sina abonnemang. Man kan ställa sig frågan varför det är på det viset och svaret är att många fortfarande har Telia av gammal vana. Förr fanns det inga alternativ, och det är enkelt att fastna i vanor och hos företag ”för att det alltid varit så”. Är man en nöjd kund så varför byta?

Problemet är bara att det kan vara så att man är nöjd med en tjänst, men att det samtidigt finns bättre som man inte känner till ännu. Genom att byta till Fello Senior får de samma nät och täckning, men billigare. De flesta äldre som byter mobiloperatör gör det dock till Hallon.

Telenor mobilabonnemang pensionär

Telenor har under hösten 2018 valt att ta bort alla åldersrabatter, dvs både rabatter för äldre och studenter har tagits bort. Anledningen är ”för att göra det enklare att förstå och välja” vilket vi anser är en klen ursäkt. Det är inte speciellt svårt att förstå att man får 50kr rabatt varje månad, som det var förut. Vi skickar med en liten känga till Telenor och hoppas på förbättring!

Tre abonnemang pensionär

Även operatören Tre har avslutat sina rabatter för pensionärer, och erbjuder istället sina tjänster mycket billigare genom operatören Hallon. Där finns allsköns rabatter och kampanjer för dig som är 55 år eller äldre. Spana in vad vi skrev om Hallon Senior på vår dedikerade sida för deras pensionärsrabatter!

Halebop abonnemang pensionär

Halebop har inget mobilabonnemang för pensionärer och troligen kommer det inte heller att lanseras. Halebop är Telias dotterbolag som riktar sig mot en yngre målgrupp, och har istället studentrabatt. Telia vill med al säkerhet helst behålla sina äldre kunder hos sig själva.

Den populäraste seniorabonnemang med mobil

När du tecknar ett nytt seniormobilabonnemang kan du ibland välja att köpa det med en mobiltelefon. Du kan välja att betala löpande på samma räkning som abonnemang eller direkt vid köpet. Väljer du löpande betalning blir månadskostnaden förhöjd i ett eller två år beroende på vad man valt, eftersom att summan sprids ut.

Många mobiltelefoner är bra för seniorer och är lätta att använda. Det finns specialmodeller som svenska tillverkaren Doro som även fokuserar på telefoner för äldre. Dessa mobiler har stora och tydliga skärmar och ett lättanvänt gränssnitt. Mobiltelefonerna är något begränsade jämfört med andra smartphones för enkelhetens skull och passar perfekt för pensionärer.

De nöjdaste kunderna

Som konsument vill man självklart vara en del av de allra nöjdaste kunderna. Svenskt Kvalitetsindex har sedan år 1989 gjort årliga undersökningar om hur nöjda konsumenter är med sina mobiloperatörer. För att få den senaste informationen rekommenderar vi att du läser deras genomgående analys på deras sida. Men vad vi kan säga är att bland privatkunderna är Vimla och Hallon högt rankade de senaste åren. Medan Telia har blivit uppskattad bland företagsabonnemang.

Vanliga frågor om abonnemang för äldre

Varför ska jag byta till seniorabonnemang?

Det är billigare! Du får exakt samma tjänst till ett lägre pris – frågan som borde ställas är varför man inte borde byta (och den frågan finns inget bra svar på). Om du nyligen har fyllt 55 år, kolla med din nuvarande operatör om du har seniorrabatt på ditt mobilabonnemang.

Vem kan få seniorrabatt på mobilabonnemang?

För de flesta mobiloperatörer är regeln att om du är över 55 år har du rätt att få seniorrabatt, men det kan variera mellan operatörerna. Men ofta behöver du inte vara pensionär för att få seniorabonnemang, specialpriset baseras på din ålder.

Vilket är det billigaste mobilabonnemanget för pensionär?

Detta kan variera beroende på kampanjer men på senare tid har det billigaste abonnemang för pensionärer varit antingen Hallon, Vimla eller Fello med deras ordinarie månadskostnad på cirka 90–100 kr/månad. Det är också bra att veta att du som ny kund kanske får halva priset de första 3–4 månaderna.

Vilket är det bästa pensionärsabonnemanget?

Det beror på många saker eftersom varje mobiloperatör har sina egna unika styrkor. Vi rekommenderar starkt Hallon och Vimla, båda är mycket prisvärda och även populära bland våra besökare. Om du vill veta mer om Vimla och Hallon, läs vårt test av Vimla Senior och Hallon Senior för att få veta mer.

Hur kan jag aktivera seniorrabatten på mitt abonnemang?

Som en tumregel kan man säga att alla över 55 år får tillgång till seniorabonnemanget. Du behöver alltså inte vara pensionär för att få seniorrabatt på ditt mobilabonnemang. Det enklaste sättet att aktivera pensionärsrabatt är att teckna via operatörens hemsida med ditt personnummer om du är ny kund. För befintliga kunder kan det vara lättare att kontakta operatören personligen via samtal, e-post eller chatt.