Mobilabonnemang Pensionär och Senior – Bästa och Billigaste!

De flesta mobiloperatörer erbjuder idag pensionärer och seniorer extra billiga mobilabonnemang. Det finns oftast som ett separat pensionärsabonnemang eller genom nedsatt pris och riktar sig till dig som är över 55 år. Vi på Mobilabonnemanget.nu har listat alla dessa abonnemang enkelt och tydligt så att du ska hitta det bästa för dig.

Bästa Mobilabonnemang Senior & Pensionär

 SurfSamtal/SMSAktiv KampanjPris 
3 GBFriaHalva priset i 6 mån + 100 GB extra surf!
89 kr
9 kr/mån
LÄS MER
3 GBFriaHalva priset + 30 GB extra surf
100kr
10 kr/mån
LÄS MER
3 GBFriaIngen bindningstid95kr
47,50 kr/mån
LÄS MER
tellus mobil5 GBFriaIngen bindningstid72 kr/månLÄS MER
karma logga5 GBFriaDin ålder i rabatt i 2 mån
99kr
81 kr/mån
LÄS MER
Comviqs logga6 GBFria50% rabatt i 3 mån
125kr
31 kr/mån
LÄS MER
7 GBFriaHalva priset + 30 GB extra surf
120kr
12 kr/mån
LÄS MER
8 GBFriaHalva priset i 6 mån + 100 GB extra surf!
119 kr
9 kr/mån
LÄS MER
10 GBFriaHalva priset + 30 GB extra surf
150kr
15 kr/mån
LÄS MER
10 GBFria4 mån halva priset eller 2 mån halva priset + 50 GB extra surf145kr
72,50 kr/mån
LÄS MER
Comviqs logga15 GBFria50% rabatt i 3 mån
175kr
44 kr/mån
LÄS MER
tellus mobil15 GBFriaIngen bindningstid97 kr/månLÄS MER
karma logga15 GBFriaDin ålder i rabatt i 2 mån
169kr
139 kr/mån
LÄS MER
16 GBFriaHalva priset i 6 mån + 100 GB extra surf!
169 kr
9 kr/mån
LÄS MER
18 GBFria4 mån halva priset eller 2 mån halva priset + 50 GB extra surf195kr
97,50 kr/mån
LÄS MER
25 GBFriaHalva priset + 30 GB extra surf
200kr
20 kr/mån
LÄS MER
karma logga25 GBFriaDin ålder i rabatt i 2 mån
199kr
163 kr/mån
LÄS MER
Comviqs logga30 GBFria50% rabatt i 3 mån
225kr
57 kr/mån
LÄS MER
tellus mobil30 GBFriaIngen bindningstid122 kr/månLÄS MER
Comviqs logga32 GBFria4 mån halva priset eller 2 mån halva priset + 50 GB extra surf245kr
122,50 kr/mån
LÄS MER
karma logga40 GBFriaDin ålder i rabatt i 2 mån
239kr
196 kr/mån
LÄS MER
Comviqs logga50 GBFria50% rabatt i 3 mån
275kr
69 kr/mån
LÄS MER
75 GBFriaHalva priset + 30 GB extra surf
280kr
28 kr/mån
LÄS MER
tellus mobil100 GBFriaIngen bindningstid172 kr/månLÄS MER
karma logga100 GBFriaDin ålder i rabatt i 2 mån299kr 245 kr/månLÄS MER
Totalt 8 operatörer med seniorrabatt! Priser från 8 kr/månad till 350 kr/månad.

Pensionärsabonnemang 2022

Under de senaste åren har vi varit extra bortskämda med nyheter inom mobiltelefoni för äldre. Allt fler nya operatörer tillkommer och både nya och gamla aktörer väljer att ta fram nya mobilabonnemang för pensionärer. I och med detta blir valmöjligheterna bättre och prispressen gör att du kan få tillgång till priser som inte alls var möjliga för bara tre eller fyra år sedan. Det är med andra ord bra förutsättningar för att hitta ett riktigt bra erbjudande för dig som börjar närma dig pensionsålder under år 2022. Observera dock att det inte bara gäller de som blivit ”officiella” pensionärer – alla över 55 år är välkomna att ta del av det lägre priset!

 

Tänkvärt inför köp

Användningen av mobiltelefonen varierar hos person till person – det är något som såklart gäller för seniorer också. Många använder den flitigt för att surfa och kommunicera via internet medan andra kanske endast ringer. Det man får betala mest för i ett mobilabonnemang är just datatrafiken, alltså mängden man får surfa för. I och med detta är det viktigt att välja ett abonnemang som stämmer bra överens med ens egna vanor. Ska man bara ringa och sms:a kan man absolut ta ett av de billigaste som innehåller en lägre surfmängd. De flesta har ju också WiFi-internet hemma, vilket gör att det inte krävs lika mycket surf i mobilen.

De allra flesta av våra äldre besökare väljer en tjänst med 8-15 GB datamängd (surf) varje månad och klarar sig gott på det. Skulle det knipa på semestern så kan man alltid köpa till lite extra surf!

 

Fina rabatter

Som vi nämnde så ser erbjudandena lite olika ut beroende på vilken operatör man väljer. Det kan vara ett renodlat pensionärsabonnemang eller ett av deras vanliga som de sänkt priset på. Vissa abonnemang kan heta någonting med pensionär i namnet trots att du inte behöver inte vara det för att ta del av dessa. De mobiloperatörer som erbjuder dedikerade tjänster till äldre eller lägre priser för seniorer är exempelvis Vimla, Hallon och Comviq. Många äldre använder sin mobiltelefon för att bara ringa lite då och då, och därmed räcker

Självklart finns det även lite större för er storanvändare också. De minsta abonnemangen kostar runt 100 kr per månad. De första månaderna brukar man faktiskt komma undan med att bara betala halva priset, alltså runt 50 kr per månad, tack vare fina rabatter för nya kunder. I de fall att det finns rabatter och erbjudanden så visar vi det i våra prisjämförelser här på sidan.

Seniorer får ofta bättre pris på mobilabonnemang

Bästa mobilabonnemanget för pensionärer 2021

Pensionärers mobilanvändning skiljer sig mycket åt, och det är därför svårt att bestämma ett enskilt som det bästa. Det gäller att utgå från dina preferenser och behov, och därefter bestämma vilket abonnemang som passar dig bäst. Använder du din mobil mest till att ringa och skicka meddelanden kan det räcka med så lite som ett par GB surf. Är du mer aktiv med mobilen kan datamängder uppemot 5-15 GB vara på sin plats, beroende på dina vanor. Brukar du exempelvis lyssna på musik eller ljudböcker utanför hemmet kan det gå åt mycket surf.

Trots detta finns det självklart bättre och sämre mobiloperatörer för äldre kunder. Vi brukar rekommendera Hallon och Vimla som två bra alternativ. Båda har bra rabatter och erbjudanden, där du ofta får upp till 50 % rabatt under de första tre till fyra månaderna som ny kund!

Vi har även gjort ett djupgående test för att hitta det allra bästa alternativet för alla våra 55-plussare. Efter att bedömt på pris, täckning, erbjudanden och kundtjänst så korades vinnaren: Hallon senior 8GB för 119 kr/mån. Första månaderna betalar du endast halva priset (59 kr). Tack vare sina låga priser, bra rabatter och generösa extratjänster till sina kunder gick de segrande ur vårt test. Eftersom att de inte har någon bindningstid kan du enkelt prova på Hallon och ta del av deras erbjudanden du med!

LÄS MER PÅ HALLON.SE

Alla pensionär abonnemang på samma ställe

Telia Pensionär abonnemang

Telia Pensionär är Telias form av abonnemang för äldre . Det är ett rabatterat avtal som gäller alla över 60 år. Då ringer du för 15 öre per minut till alla fasta telefoner, och för 69 öre per minut till mobiler. Utöver det har Telia inga abonnemang för seniorer och pensionärer. Det som tål att tänkas på är att Fello är ett dotterbolag och ägs av Telia. Genom att teckna ett mobilabonnemang för pensionär hos Fello får du ta del av Telias täckning och nät till ett mycket billigare pris, med en bra rabatt. Många äldre går idag till Fello för att få Telias mobilnät till ett rabatterat, lägre pris.

Telia har nu uppdaterat och har inte kvar ovanstående tjänster.

Många äldre i Sverige har Telia idag och betalar alldeles för mycket för sina abonnemang. Man kan ställa sig frågan varför det är på det viset och svaret är att många fortfarande har Telia av gammal vana. Förr fanns det inga alternativ, och det är enkelt att fastna i vanor och hos företag ”för att det alltid varit så”. Är man en nöjd kund så varför byta?

Problemet är bara att det kan vara så att man är nöjd med en tjänst, men att det samtidigt finns bättre som man inte känner till ännu. Genom att byta till Fello Senior får de samma nät och täckning, men billigare. De flesta äldre som byter mobiloperatör gör det dock till Hallon.

 

Alla mobiloperatörer senior och pensionär

Som vi tidigare nämnt erbjuder flera operatörer rabatt för äldre över 55. Tyvärr så har inte riktigt alla mobiloperatörer börjat med seniorabonnemang än, men listan hittills är som följer:

 

Hallon Senior

Hallon 55+ är som sagt mycket populära bland Sveriges äldre. Genom sina billiga mobilabonnemang för pensionärer som har en bra rabatt står de sig bra mot övriga operatörer. Abonnemangen hos Hallon gäller dig som är 55 år (55 Plus) eller äldre. Priserna är de absolut lägsta och enkelheten är stor. Faktum är att de allra flesta av våra besökare väljer att teckna sig hos Hallon 55+. Vi ger Hallon högst betyg och rekommenderar dem starkt.

Hallon logga

De använder sig utav mobilnätet från Tre, vilket ger dig en god täckning runt om i landet förutom på glesbygden uppe i norr. Tillbringar du exempelvis mycket tid i Lappland rekommenderar vi dig att läsa vidare om de andra mobiloperatörerna. Är du däremot som resterande 99 % av svenskarna som håller sig till de södra och mellersta delarna av Sverige så kommer du bli riktigt nöjd med tjänsten!

LÄS MER PÅ HALLON.SE

 

Vimla Pensionär

Vimla senior mobilabonnemang är bland de absolut bästa som finns. De ägs av Telenor och allt fler byter till Vimla för att ta det av deras fördelaktiga rabatter för pensionärer, speciellt eftersom att Telenor inte själva har rabatter för 55+. Vimla är lågprisalternativet som går i samma mobilnät som moderoperatören och du får alltså samma tjänst till ett lägre pris. Vimla är precis lika billigt som Hallon, med fördel att de har bättre mobiltäckning.

 

Mobiloperatören Vimla logga

 

I Svenskt kvalitetsindex undersökning över de nöjdaste privatkunderna inom telekom så visade det sig att Vimla var näst bäst både år 2019 och 2020. Vill du ha en enkel och operatör som är problemfri – välj Vimla!

LÄS MER PÅ VIMLA.SE

 

Comviq 55+

Comviq 55+ pensionärsabonnemang är rabatterade mobilabonnemang för alla över 55 år. Samtliga erbjudanden är 50 kr billigare än de ordinarie priserna, precis som deras studenterbjudande. Deras redan låga priser gör att Comviqs abonnemang för äldre med rabatt är väldigt billiga. Vid de lägre surfmängderna är de till och med absolut billigast, vilket du kan se i vår jämförelse.

 

Comviq logga

 

Comviq har länge varit prispressare med sina kontantkort, och de har ofta väldigt gynnsamma erbjudanden för mobil med abonnemang. De flesta som byter till Comviq gör det faktiskt i samband med att de köper ny mobil. Alltså, är du sugen på den där senaste modellen så kolla hos Comviq!

LÄS MER PÅ COMVIQ.SE

 

Operatörer utan pensionärsrabatt

Telenor

Telenor Senior har under hösten 2018 valt att ta bort alla åldersrabatter, dvs både rabatter för äldre och studenter har tagits bort. Anledningen är ”för att göra det enklare att förstå och välja” vilket vi anser är en klen ursäkt. Det är inte speciellt svårt att förstå att man får 50kr rabatt varje månad, som det var förut. Vi skickar med en liten känga till Telenor och hoppas på förbättring!

 

Tele2

Tele2 Pensionär är numera ett minne blott. De har istället valt att lansera åldersrabatt hos sin dotteroperatör Comviq, både för äldre och yngre. Vill du ta del av Tele2s mobilnät och tjänster till ett billigare pris kan vi varmt rekommendera dig till Comviq istället.

 

Tre

Även operatören Tre har avslutat sina rabatter för pensionärer, och erbjuder istället sina tjänster mycket billigare genom operatören Hallon. Där finns allsköns rabatter och kampanjer för dig som är 55 år eller äldre. Spana in vad vi skrev om Hallon lite högre upp här!

 

Chilimobil

Chilimobil är en ny operatör på marknaden och har generellt sett bra priser och villkor. Tyvärr har de valt att inte erbjuda våra äldre några deals än så länge. Vi hoppas självklart att de ändrar sig i frågan!

 

Penny

Penny är en ny dotteroperatör till Tele2 som lanserades under 2020. De har bra priser men riktar sig tyvärr mot en yngre målgrupp – studenter och unga vuxna. Detta medför att de inte har några rabatter för de över 55 år i dagsläget.

 

Halebop

Halebop pensionär/senior finns inte och kommer nog inte heller lanseras. Halebop är Telias dotterbolag som riktar sig mot en yngre målgrupp, och har istället studentrabatt. Telia vill med al säkerhet helst behålla sina äldre kunder hos sig själva.

 

Fello

Hos Fello hittar du riktigt billiga seniorabonnemang för äldre. Fello går i Telias mobilnät, men det finns tyvärr inga Telia abonnemang för pensionärer. Därför är det smart att gå via Fello för att få rabatt som pensionär och få bra täckning hos Telia.

 

Vilka berörs av senior- och pensionärsabonnemangen?

Som tumregel kan man säga att alla som är över 55 år får tillgång till seniorabonnemangen. Du behöver alltså inte vara pensionär för att få rabatt på ditt mobilabonnemang. Det enklaste sättet är att teckna via deras hemsida, men kontaktar du dem personligen via samtal, mail eller chatt är de oftast tillmötesgående och flexibla.

Populäraste mobilen för 55+

mobil för senior och pensionärNär man tecknar ett nytt mobilabonnemang kan man välja att köpa med en telefon. Man får valet att betala den löpande på samma räkning som abonnemanget eller direkt vid köpet. Väljer man löpande betalning blir månadskostnaden förhöjd i ett eller två år beroende på vad man valt, eftersom att summan sprids ut. Många mobiltelefoner passar utmärkt för pensionärer och är enkla att använda. Det finns också speciella modeller som den svenska tillverkaren Doro som fokuserar just på telefoner för äldre. Dessa mobiler har stora och tydliga skärmar och ett lätthanterligt gränssnitt. Mobiltelefonerna är något begränsade mot andra smartphones för enkelhetens skull och är perfekt anpassad för pensionärer.

 

Vill du jämföra alla abonnemang och inte bara de för seniorer? Gå till startsidan så får du hela listan!

 

De nöjdaste kunderna

Som konsument vill man självklart vara en del av de allra nöjdaste kunderna. Svenskt Kvalitetsindex har sedan år 1989 gjort årliga undersökningar om hur nöjda konsumenter är med sina mobiloperatörer, och år 2020 var inget undantag. Nedan ser du vilka kunder som är nöjdast år 2020:

SKI undersökning populäraste mobiloperatörerna 2020
Bildkälla: SKI

Halebop vann mätningen, men har som bekant inget erbjudande för äldre mobilanvändare. Som tur är har både tvåan Comviq, trean Vimla och fyran Hallon fina erbjudanden och rabatter för pensionärer, något vi behandlat tidigare i artikeln. Det bör tas hänsyn till att samtliga av de billiga operatörerna ligger i topp, medan de dyrare ligger i botten. Alltså – vill du vara riktigt belåten med ditt seniorabonnemang – kika på Hallon, Vimla eller Comviq.

Vanliga frågor om abonnemang för äldre

Varför ska jag byta till seniorabonnemang?

  • Det är billigare! Du får exakt samma tjänst till ett lägre pris – frågan som borde ställas är varför man inte borde byta (och den frågan finns inget bra svar på). Du sparar pengar och ingenting annat händer. Vi tycker att det är en schysst affär.

Vilka är det som har tillgång? Bara pensionärer?

  • Är du över 55 år så har du rätt att teckna ett seniorabonnemang. Detta betyder alltså att du inte behöver vara pensionär, utan bara vara något äldre. Och du vet väl vad man säger om en flaska dyrt rött vin…?

Hur mycket billigare är det?

  • Det varierar såklart mellan de olika mobiloperatörerna, men du kan förvänta dig att spara mellan 50-350 kr/mån per person för samma mängd surf. Byter du från en dyrare operatör till en billig kan skillnaden bli ännu större. Alltså: Byt!

Vilket är det billigaste mobilabonnemanget för pensionär?

  • Det allra billigaste alternativet är Hallon Senior med 3 GB surf som kostar 89 riksdaler per månad. Under de första 4 månaderna kniper du det för halva priset, alltså 44:-/mån istället. Är du dessutom en riktig rabattälskare så ser du till att byta till Vimla efter fyra månader, så får du 50% där med ett bra tag.

Vilket är det bästa äldre-abonnemanget?

  • Smaken är som baken – alla gillar vi olika! Vi rekommenderar Hallon och Vimla starkt, där Hallon är lite billigare och populärare. 8 GB för dryga hundralappen är mycket prisvärt. Vill du veta mer om Vimla så läs vårt test av Vimla för att få reda mer. I annat fall bör du läsa mer om Hallon:

Hallon logga

LÄS MER PÅ HALLON.SE

Topplista Mobiloperatörer

# SurfSamtal/SMSAktiv KampanjPris 
1 3 - 100 GBFriaJulkampanj! 50% rabatt i 4 mån50 - 350 kr/månLÄS MER
2 4 - 100 GBFriaHalva priset i 6 mån + 100 GB extra surf! 49 - 349 kr/månLÄS MER
3Fri SurfFriaJulkampanj! Alltid Fri Surf från 99 kr/mån99 - 399 kr/månLÄS MER
tellus mobil5 - 100 GBFria25 kr första månaden25 - 172 kr/månLÄS MER
5 - 100 GBFriaSpara oanvänd surf!125 - 375 kr/månLÄS MER
2 GB - 44 GBFria4 mån halva priset eller 2 mån halva priset + 50 GB extra surf47,50 - 245 kr/månLÄS MER
5 GB - Fri surfFriaExtra användare för endast 99 kr199 - 499 kr/månLÄS MER
5 - 60 GBFriaDubbel surf!129 - 429 kr/månLÄS MER
3 GB - Fri surfFriaObegränsad data i 3 mån199 - 569 kr/månLÄS MER
5 GB - Fri SurfFria50 % rabatt75 - 569 kr/månLÄS MER
5 - 100 GBFriaDin ålder i rabatt i 2 mån81 - 299 kr/månLÄS MER