Samsung Galaxy S8 och S8+ – All information inför säljstart

En superb infinity-skärm, ny kraftfull prestanda och ett fräscht gränssnitt. Samsung Galaxy S8 och Galaxy S8+ har det bästa av det mesta, men är fortfarande några av de smidigaste telefonerna.

Samsung Galaxy S8 med abonnemangSamsung Galaxy S8 – Skärmen

Den nya skärmen kallar Samsung för Infinity-Display och syftar på hur den tar upp nästan hela telefonens framsida. Storleken är 5,8 tum på S8:an och 6,2 tum på S8+. Längs sidorna går en otroligt smal remsa som knappt är synlig och på över- och undersidan sitter så lite ram som går. Båda mobilerna får en upplösning på 2960x1440px och ett bildförhållande på 18.5:9 istället för det vanliga 16:9. Med dessa specifikationer får du hela 36 % mer videoyta enligt Samsung själva i jämförelse med deras föregångare Galaxy S7.

Skärmarna är HDR Premium-certifierade och med hjälp av samarbete med såväl Amazon som Netflix har Samsung sett till att serier och film kan ses med HDR. Skärmen skyddas av Gorilla Glass 5 som förväntat men även baksidan är täckt vilket resulterar i en telefon som nästan saknar skarvar överhuvudtaget.

Telefonerna kommer att tas fram i fem stilrena färger: Coral Blue, Arctic Silver, Orchid Gray, Maple Gold samt Midnight Black. Hos operatörerna och elektronikaffärerna i Sverige ser vi dock bara tre eller fyra färger. I alla fall nu i början.

Kameran

Om vi börjar med kameran på baksidan så finns det en sensor på hela 12 MP samt en bländare på f/1,7. En häftig funktion som finns är att varje gång du knäpper ett foto tar kameran egentligen tre på rad där den väljer ut den skarpaste och använder de andra två till brusreducering. Kameran på framsidan, eller selfiekameran, har blivit bättre och är nu på 8 MP med bättre autofokus med ansiktsigenkänning.

På Android 7.0 är även kameraappen uppdaterad och Samsung har gjort om gränssnittet vilket gör att kameran är mer lättanvänd med endast en hand. Det har även kommit till lite nya effekter med augmented reality som fungerar ungefär som Snapchats filter.

Samsung Galaxy S8 - Färger och kamera

Under skalet

Samsung Galaxy S8 säljs över världen med olika processorer. Här inom Europa är telefonen utrustad men Samsungs nya Exynos 8895-processor. Den är åttakärning med fyra snabba kärnor(2.3 GHZ) och fyra energisnåla kärnor(1.7 GHZ). I USA använder telefonen däremot en Snapdragon 835-processor (2.35/1.9 GHZ). Båda dessa processorer har tillverkats med hjälp av 10-nanometerteknik och sitter på 4 GB minne.

Både S8 och S8+ har 64 GB inbyggd lagring och likt föregångarna även plats för ett microsd-kort på max 256 GB. Några förväntade nyheter var senaste LTE-teknologin, Bluetooth 5.0 samt USB-C.

Batteriet i Samsung Galaxy S8 är på 3000 mAh och i Galaxy S8+ på 3500 mAh. Samsung var tydliga i sin presentation att användarnas säkerhet är det viktigaste och därför har batterierna genomgått en oerhört lång serie tester långt bortom industristandarden.

På presentationen visades lite bilder på hur mobiltelefonerna använder på botten i en pool så att den är vattentät kan vi räkna med. Likt tidigare har mobilen IP68-klassning.

Nytt och snyggt gränssnitt

Samsung Galaxy S8+ med abonnemangSamsung Galaxy S8 och S8+ använder sig ju som tidigare nämnt av Android 7.0. Utöver detta har Samsung tagit tillfället i akt att designa om sitt användargränssnitt, både för att helt enkelt göra det bättre men också för att det ska passa perfekt med den nya skärmen som är mer långsmal.

När du swipe:ar nedåt eller uppåt på hemskärmen får du upp applådan. Det är nu möjligt att flytta flera applikationer samtidigt istället för en i taget. Ny finns det också genvägar på hemskärmen som gör processen att radera applikationer och dylikt betydligt enklare.

Alla grafiska förändringar som gjort är däremot den som fångar blicken mest. Typografin har blivit mindre kantig och ikonerna väldigt avrundade. Samsung säger att detta resulterar i ett enhetligt intryck med den något runda designen av mobilen.

Röstassistent och mycket mer

Vid det här laget har ni säkert redan hört talas om Samsung nya röstassistent Bixby. En värdig utmanare till Siri, Cortana och Google Assistant. Du kommer åt den genom att klicka på en knapp för just detta syfte som är placerad på mobiltelefonens sida. Tyvärr så finns det inget stöd för svenska exakt i början.

Rösten bakom Bixby är kvinnlig och assistenten ska fungera tillsammans med ett flertal applikationer redan vid säljstart. Bixby ska vara smart nog att klura ut vad du gör emellan röstinmatningar. Ifall du säger till Bixby att öppna bilder till exempel, sedan markerar en och säger ”Skicka den här till Kalle” – Så ska Bixby förstå vilken du menar. En annan ny och rätt häftig funktion är Bixby Vision. Den låter dig skanna in olika föremål, som böcker och skivor, med kameran för att sedan visa mer information.

Ifall du har andra smarta Samsungprodukter som exempelvis TV eller kylskåp kan du kontrollera dessa genom applikationen Samsung Connect.

Telefonerna har ju också självklart stöd för Samsung Pay via NFC och magnetremsa. Detta lanserades som betaversion här i Sverige i mars.

Prisinformation och leverans

De flesta elektronikkedjor tar 7990 kronor respektive 8990 kronor för telefonerna och levererar först vid datumet för säljstart den 28:e april. Hos mobiloperatörerna kan du däremot hitta större prisskillnader och hoppa på erbjudanden för ett billigare abonnemang på samma gång. De flesta erbjuder dessutom en leverans som är flera dagar före säljstart vid förbeställning. Vill du telefonen så snart som möjligt är det Tele 2 och Comviq som är snabbast där de kan leverera telefonerna vid midnatt den 20:e april. En hel vecka innan.