iPhone 8 vs Galaxy Note 8 – Bästa mobilen?

Det var i slutet på augusti som Samsung presenterade den efterlängtade mobiltelefonen Galaxy Note 8 för världen. En kraftfull mobil som har allt man kan förvänta sig av en i Note-serien. Bara några veckor senare, den 12:e september, bjöd Apple in till sitt event som markerade 10-årsjubileumet för iPhone. Där var det inga som blev besvikna heller. Apple presenterade då tre olika telefoner i toppklass, nämligen iPhone 8, iPhone 8 Plus samt iPhone X.

(Efter att den här artikeln skrevs har Samsung lanserat sitt nya flaggskepp Galaxy S9. Se alla Samsung S9 erbjudanden med abonnemang!)

Efter alla problem som uppstod med Galaxy Note 7 kan man se på detta som Samsungs chans att vinna tillbaka kunderna. Vi är faktiskt imponerade. Med snygg design, många användbara funktioner och en riktigt kraftfull prestanda är Galaxy Note 8 helt klart en av de bästa mobilerna någonsin.

Samsung Galaxy S8 på laddning

I den här artikeln har vi valt att fokusera på nästa telefon i den vanliga iPhone-serien, alltså iPhone 8. Det har likadan design som sin föregångare men har förbättrats något enormt. Både i hårdvaran och med nya iOS 11.

Beställ Galaxy Note 8 nu – Från 525 kr/mån
Beställ iPhone 8 nu – Från 415 kr/mån

Apple iPhone 8 vs Samsung Galaxy Note 8: Kameran

Något som imponerade med Note 8 var introduktionen av en dubbelkamera(två kameralinser). Det innebär att den fungerar mycket bättre i miljöer med svagt ljus men också att djupet blir betydligt bättre.

Däremot har Apple också en dubbelkamera på förra årets iPhone 7 Plus, inte på vanliga iPhone 7 dock. Den trenden fortsätter det här året också med dubbel på iPhone 8 Plus och vanlig på iPhone 8. En häftig funktion som kommer finnas på iPhone 8 Plus är porträttljus. Då använder den båda kameralinsernas sensorer för att läsa av djupet och konturerna i ansiktet för att sedan lysa upp där det behövs direkt.

Kamerorna på iPhone 8 och 8 Plus

Note 8 vs iPhone 8: Kraftfulla telefoner

Galaxy Note 8 är en oerhört kraftfull mobil med generösa 6 GB RAM-minne, Qualcomm Snapdragon 835-processor och en QHD+ display. Den klarar av allt man kan tänka sig att telefon kan klara av helt enkelt.

Apple debuterar, enligt de själva, den smartaste och snabbaste processorn någonsin i en smartphone. Om det stämmer får vi se snart men kraftfull är den i alla fall. Det är en 6-kärnig processor som kallas A11 Bionic och kommer finnas i både 8:an och 8 Plus:en. En annan överraskning är deras egna GPU som har tre kärnor och ska ge 30 % snabbare grafik.

Flaggskeppet från Samsung lanseras bara med ett alternativ för lagringsminne, 64 GB. Vilket är ganska generöst i en telefon och du kan också lägga till mer genom ett MicroSD-kort. Apple har 64 GB som standard men erbjuder telefoner med upp till 256 GB. På iPhone 8 kan du tyvärr inte sätta i något MicroSD-kort.

Galaxy Note 8 har en del fördelar mot de flesta konkurrenterna, bland annat Stylus-pennan och den inbyggda irisscannern.Fingeravtryckssensor på Galaxy Note 8

Medan iPhone X sitter på Face ID-scanner så finns det tyvärr inte på iPhone 8 modellerna. Alltså är Touch ID fortfarande den huvudsakliga säkerhetsåtgärden. Något som jag själv dock tycker är skönare än irisscanner. Nu kommer också Apples mobiler ikapp Samsungs i vad som gäller trådlös laddning. Både iPhone 8 och 8 plus stödjer Qi-standarden för att kunna laddas trådlöst.

Båda mobilerna skulle kunna kallas för den bästa mobilen när man kollar på prestandan.

Note 8 vs iPhone 8: Lyckade designer

Samsung Galaxy Note 8 är en väldigt tilltalande mobil estetiskt. Till att börja med har den en stor, böjd 6,3-tummsskärm som ger mycket mer användningsyta än de flesta telefoner. Det riktiga designmästerverket är dock Infinityskärmen som vi såg redan tidigare i år på Galaxy S8. Vad det innebär är att nästan hela framsidan nu täcks av skärmen. Detta möjliggjordes genom att slopa hemknappen och flytta fingeravtryckssensorn till baksidan.

Designen ser nästan ut att komma från framtiden och nästan inga tillverkare har kunnat likna den än. Apple har lyckats med iPhone X, men iPhone 8 och 8 Plus har fortfarande hemknapp och utrymme runt skärmen.

8:an har en 4,7-tummsskärm och 8 Plus en 5,5-tummsskärm. Precis som förra årets mobiler. Båda skärmarna är Retina HD och har True Tone-teknologi. Den ska balansera vitbalansen till att matcha ljushalten i rummet för en naturligare känsla.

iPhone 8 och 8 Plus laddas

iPhone 8 vs Note 8: Priserna

Samsung Galaxy Note 8 är en dyr mobiltelefon som kostar nästan 10 000 kr. Det går samtidigt att komma undan lite billigare om du köper den med ett abonnemang. Exempelvis så kan du få den hos Comviq med 2 GB surf för 525 kr/mån.

iPhone 8 kostar runt 8 000 kr för 64 GB varianten och likt Note 8 nästan 10 000 kr för 256 GB varianten. Även här blir det billigare genom att förboka med ett abonnemang. Hos Comviq kan du få 64 GB varianten för 415 kr/mån. Då ingår 2 GB surf, fria samtal och fria sms/mms.

JÄMFÖR ALLA ABONNEMANG FÖR IPHONE 8

 

 

iPhone 8 Plus kostar runt 9 000 kr om du vill ha 64 GB lagringsminne och runt 11 000kr om du vill ha 256 GB. Med samma abonnemang som tidigare hos Comviq kan du få 64 GB-varianten för 460 kr/mån.

JÄMFÖR ABONNEMANG FÖR IPHONE 8 PLUS

 

 

Läs den tidigare artikeln Vilken är den bästa mobilen 2017? om du vill läsa om fler mobiler.

 

 

[yasr_overall_rating]