Hur du vet vilken surfmängd som behövs

När man ska skaffa sig ett nytt mobilabonnemang kan det vara klurigt att veta hur mycket surf man behöver varje månad. På de flesta mobiler kan man hyfsat enkelt se hur mycket surf man har gjort av med under en viss period. En guide till hur man gör det kommer snart här under nyheter. För att lättare få en överblick över hur mycket surf du behöver kan det vara bra att veta hur mycket datatrafik som krävs för olika aktiviteter.

Video

Till exempel använder sig Netflix av ungefär 1 GB/h för video i standardkvalité. Om du istället kollar med den högsta möjliga videokvalitén så krävs istället runt 3 GB varje timma. Observera att detta dock kan skiljas åt rejält beroende på var och i vilken kvalité du kollar. SVT Play drar också lite drygt 1 GB per timma. Där kan du däremot inte ändra några inställningar angående videokvalitet. Som ni kanske märker så kräver filmtittande väldigt mycket datatrafik och görs bäst över Wi-Fi.

Musik

När det kommer till att streama musik så räcker 1 GB till ungefär 14.5h av mellanhög(160kbps) ljudkvalitet. Om du lyssnar med hög(320kbps) kvalitét så räcker 1 GB runt 7h istället. Dessa siffror gäller för streamingtjänster som Spotify och liknande. För en del musiktjänster kan ljudkvaliteten skilja sig från spår till spår och därför ha en ojämnare dataanvändning. Till dessa tillhör exempelvis Pandora och Grooveshark.

Att bara surfa på internet kräver inte mycket dataanvändning. En undersökning av Sveriges största webbplatser visade att en genomsnittlig hemsida laddar ner runt 0.8 MB data per besökt sida. Några av hemsidorna som ingick i undersökningen var Aftonbladet, Blocket, Facebook, Google och Wikipedia. Hur som helst är mängden så liten i jämförelse med video och musik att det oftast inte är något man behöver tänka på.