Bäst mobiltäckning ute på landet

Gillar du att vara ute i naturen? Då har du säkerligen märkt att mobiltäckningen kan vara riktigt usel lite här och där. Bor man ute på landet kan detta problem väga tungt. Man kanske betalar alldeles för mycket för sitt abonnemang då man inte vågar byta på grund av risken av att förlora signalen. I den här artikeln visar vi hur du kan veta vilka operatörer som har mobiltäckning vid ditt boende.

Mobiltäckning på landet

Det går inte att säga att en enskild operatör har mycket bättre täckning då det varierar stort beroende på var i landet man talar om. Flera tester har visat att Telias nät har den bästa täckningen. Sedan varierar andraplatsen lite beroende på vilket test man kollar på men Telenor och Tele 2 brukar slåss om platsen. Telia brukar ha bäst täckning oavsett om det gäller 2G, 3G eller 4G. Detta garanterar ju dock inte att de har bäst täckning där just du bor.

För att hitta den operatör som fungerar bäst för dig kan det vara bra att göra sin egna lilla undersökning.

Hitta bästa täckningen hos rätt operatör

För att ta reda på vad som fungerar bäst där just du bor kan du gå tillväga på lite olika sätt. Först och främst kan du undersöka mobiloperatörernas täckningskartor. En annan metod är att testa dina vänners signal när de är på besök. Till sist kan du också beställa gratis kontantkort från de olika operatörerna och testa själv innan du bestämmer dig.

Se täckningskartor och mobiltäckning för att få en uppfattning om operatörernas täckning. När du ska jämföra täckningskartor så ska du inte lita alltför mycket på vad de säger. Du kan utgå från dessa men det kan vara sunt att dessutom göra ett eget test själv. Exempelvis visade kartorna för Tele 2 och Telenor att det skulle finnas 4G-täckning vid min kollegas stuga. Väl där visade det sig att enbart operatörer som gick 3s och Telias nät fick någon signal överhuvudtaget.

Har du ofta vänner på besök kan du ta det till vara och testa hur bra signal de får. Detta förutsätter att de har en annan operatör än vad du har. Har de det så är detta dock ett ypperligt sätt att helt gratis kunna ta reda på det du vill.

Är det så att dina vänner har samma mobiloperatör, eller att ingen vill komma på besök, kan du beställa hem kontantkort från de flesta gratis. Då kan du testa signalen själv innan du tecknar ett avtal.

Vi säger att du kommit fram till att det exempelvis är Tre som har bäst 4G-täckning där du bor. Kom ihåg att du inte måste teckna ditt abonnemang med dem. Det finns flera operatörer som använder sig av nätet och du kanske kan komma betydligt billigare undan om du forskar lite i ämnet först. Läs vår artikel om vilka operatörer som delar nät för att se vilka alternativ du har.