Apple iphone 8

iPhone 8 är fortfarande idag en mycket populär mobil. Den har trådlös laddning, upp till 25 % starkare ljud men nya stereohögtalare och en Retina HD-skärm med True Tone som balanserar som gör att allt på skärmen ser fullständigt naturligt ut. Med chippet A11 Bionic blir iPhone 8 den mest kraftfulla mobilen någonsin och är upp till 55 % snabbare än föregångaren iPhone 7.

  • Förbättrad kamera med ny sensor
  • Nytt, tåligt glas på fram- och baksida
  • A11 Bionic-chipp

Den finns med två olika internminnen – 64 eller 256 GB. Nedan kan du jämföra priser på iPhone 8 med abonnemang från alla Sveriges operatörer.

 AbonnemangSurfSamtalSMS/MMSPris totalt 
iPhone 8 - Pris & Jämförelse med AbonnemangStor 4 GBFriaFria 409 kr/månLÄS MER
iPhone 8 - Pris & Jämförelse med AbonnemangFastpris10 GBFriaFria 445 kr/månLÄS MER
iPhone 8 - Pris & Jämförelse med AbonnemangRubbet 8 GBFriaFria 449 kr/månLÄS MER
iPhone 8 - Pris & Jämförelse med AbonnemangStor 8 GBFriaFria 459 kr/månLÄS MER
iPhone 8 - Pris & Jämförelse med AbonnemangTre5 GBFriaFria479 kr/månLÄS MER
iPhone 8 - Pris & Jämförelse med AbonnemangFrihet 3 GBFriaFria 529 kr/månLÄS MER
iPhone 8 - Pris & Jämförelse med AbonnemangTre15 GBFriaFria529 kr/månLÄS MER
iPhone 8 - Pris & Jämförelse med AbonnemangFastpris40 GBFriaFria 545 kr/månLÄS MER
iPhone 8 - Pris & Jämförelse med AbonnemangRubbet 30 GBFriaFria 549 kr/månLÄS MER
iPhone 8 - Pris & Jämförelse med AbonnemangStor 25 GBFriaFria 559 kr/månLÄS MER
iPhone 8 - Pris & Jämförelse med AbonnemangFrihet 8 GBFriaFria 579 kr/månLÄS MER
iPhone 8 - Pris & Jämförelse med AbonnemangStor 50 GBFriaFria 609 kr/månLÄS MER
iPhone 8 - Pris & Jämförelse med AbonnemangTre50 GBFriaFria629 kr/månLÄS MER
iPhone 8 - Pris & Jämförelse med AbonnemangFrihet 15 GBFriaFria 639 kr/månLÄS MER
iPhone 8 - Pris & Jämförelse med AbonnemangStor 100 GBFriaFria 659 kr/månLÄS MER
iPhone 8 - Pris & Jämförelse med AbonnemangFrihet 30 GBFriaFria 689 kr/månLÄS MER
iPhone 8 - Pris & Jämförelse med AbonnemangObegränsadFri surf!FriaFria729 kr/månLÄS MER
iPhone 8 - Pris & Jämförelse med AbonnemangFrihet 70 GBFriaFria 759 kr/månLÄS MER
iPhone 8 - Pris & Jämförelse med AbonnemangObegränsadFri surf!FriaFria 879 kr/månLÄS MER

Design och utseende

Den stora skillnaden utseendemässigt på iPhone 8 är att baksidan är av glas istället för aluminium, som det var på 7an. Det är lätt att bli förfärad över det och få minnen av modell 4 som fick sprickor i glaset om du så höll på att tappa den. Apple försäkrar oss dock om att det är det mest tåliga glaset någonsin och att det inte ska krävas något skal till den. Personligen skulle jag nog rekommendera ett skal i vilket fall.

Utöver det har det inte hänt speciellt mycket, utan Apple har fortsatt med designen från 6an. Faktum är att alla skal från iPhone 7 och 7 Plus kommer passa lika bra i 8 och 8 Plus. Mobilen lanseras i tre olika färger, och även där får vi ingen större chock. Silver, svart och guld är tre (numera) klassiska färger för Apples produkter.

Kamera

iPhone 7 fick stryka på foten när det kom till fotografier och kamera, jämfört med konkurrenterna Samsung S8 och Google Pixel. Den var inte nödvändigtvis sämre, men åtminstone mer verklighetstrogen. I den nya modellen finns inte möjlighet att välja att ta HDR-bilder – alla bilder blir HDR automatiskt. Det du kan välja är ifall du vill ha en vanlig kopia utöver HDR. I många tester som publiceras runt om i världen får kameran på 8an bäst betyg i flera kategorier.

En positiv nyhet är också porträttläge som fungerar som filter på dina bilder. Porträttläget är för tillfället i betaversion och kommer till en början rulla ut till iPhone 8 Plus. Det gör att dina bilder ser ut att vara tagna i en professionell studio genom effekter på bakgrund och ljus i ansiktet.

Utöver det kommer du också kunna filma i bra kvalitet med den nya kameran. Filmer med 60 fps (bilder per sekund) i 4K kvalitet ska vara möjligt, liksom slow-motion läge med 240 fps i 1080p.

Skärm och nya högtalare

Något av det som användarna kommer märka av minst, men uppskatta mycket är den nya TrueTone tekniken. Den mäter det ljuset där du befinner dig genom sensorer på framsidan och justerar sedan skärmens färgvärme efter omgivningen. Detta ger ett mer naturligt ljus som inte är lika påfrestande för ögonen. Man blir snabbt van vid TrueTone och därför märks den inte av. Tekniken märks bara när du stänger av den, för att sedan snabbt sätta på den igen.

Apple har också valt att skruva upp nivån på högtalarna. I den här modellen är ljudet faktiskt upp mot 25 % högre, och en allt större del av ljudet går genom den övre högtalaren, den du vanligtvis har vid örat när du pratar i mobilen. Ingången för hörlurar har inte heller återvänt för den som hoppats på det. Det finns dock ”stickor” som förs in i laddningsuttaget som du kan koppla in dina hörlurar i.

Trådlös laddning och batteri

En stor nyhet som det har fokuserats mycket på är den trådlösa laddningen. Det är också till stor del därför som baksidan är i glas istället för aluminium. Hittills har mätningar gjorts där det visat sig att laddning vid trådlösa stationer varit klart långsammare än vanliga vägguttag, men Apple har lovat att det kommer bli ändring på det inom snar framtid. Det kan vara ett smidigt sätt att ladda på, men problemet är att användningen av mobilen blir rätt begränsad under laddning. Laddar du med sladd kan du fortfarande använda smartphonen som vanligt, medan du inte kan hålla i den normalt vid trådlös laddning.

8an kommer med ett mindre batteri, men ska ändå ha likvärdig livslängd på en laddning som iPhone 7an. Anledningen är att deras nya Bionic-chipp är mer energisnålt, och på så vis blir det ett nollsummespel. Mindre batteri, men också mer energisnål mobil.

 

Prestanda

Kanske den viktigaste delen av hela mobilen. iPhone 8 är en snabb och kraftfull telefon. Punkt slut. A11 Bionic-chippet är består av 6 kärnor och är som tidigare nämnt upp till 55 % snabbare än 7an. Det kan till och med mäta sig med prestandan i den förra modellen av MacBook Pro. Du kommer antagligen inte märka av någon större skillnad direkt, helt enkelt för att det inte finns några processer som kräver den typen av prestanda idag. Det är mer som att Apple har tagit höjd för framtiden med AR, som troligen kommer kräva en del av hårdvaran.

iPhone 8 pris och jämförelse

Priset landar någonstans runt 8 000 kr (7995) när du köper den separat, vilket är 500 kr mer än 7an. Vill du ha den med abonnemang blir det lite mer diffust vad den faktiskt kostar, eftersom flera operatörer sänker priset på abonnemang eller hårdvara när du köper en kombination av de båda. Det viktiga är totalkostnaden och vad du får för valuta på dina pengar. Vad som blir billigast för dig beror på vilket abonnemang du tänkte ha till din iPhone. Men efter du ofta får rabatt vid köp av mobil och abonnemang så brukar du spara några kronor på det.