Mobilabonnemang utan Bindningstid

Bästa abonnemangen utan bindningstid


3 GB
Mobilnät
Abonnemang för
Populära val
Filtrera Applicera filter

Billigast

  • Billigast
  • Mest surfgräns
  • Minsta surfgräns

Vad är bindningstid och vem har det?

Bindningstid på abonnemang är en period under vilken du som konsument åtar dig att betala för ett abonnemang. Alltså, tecknar du ett abonnemang med bindningstid kommer du vara tvungen att betala för abonnemanget under den perioden. Det finns dock en utväg på det, och det är att betala hela summan för abonnemanget innan det har löpt ut. Tecknar du istället ett nytt mobilabonnemang utan bindningstid kan du säga upp det när du vill.

Vissa operatörer har också någonting som kallas uppsägningstid som påverkar hur du gör för att avsluta ett abonnemang. Det är en tidsperiod på en månad från det att du säger upp ditt abonnemang till dess att det avslutas. Det är viktigt att du kollar upp vad som gäller för ditt mobilabonnemang när du ska säga upp det, så att du inte helt plötsligt sitter med dubbla månadsavgifter.

Fördelar med abonnemang utan bindningstid

Det finns av naturliga skäl många anledningar till varför det är bättre att inte ha någon bindningstid:

  • En viktig sak att tänka på är att du inte alltid vet hur ditt liv kommer se ut 24 månader in i framtiden. Kanske du vill börja studera, byta jobb eller rent av flytta utomlands.

  • En annan, lite vanligare variant, är att du kanske vill byta till en annan mobiloperatör som är billigare. Ofta blir det något av ett priskrig när nya mobiler släpps, och då kan det vara lägligt att inte ha ett års bindningstid kvar hos din nuvarande operatör.

  • Andra fördelar är att du kan nyttja nykunds-rabatterna som flera av operatörerna erbjuder.

Illustration av fördelar

Vi kan ta Hallon som ett exempel. De har ingen bindningstid på sina mobilabonnemang så du är helt fri hos dem. Hallon erbjuder 50 % rabatt för nya kunder under de första två till fyra månaderna. De har också flera trevliga erbjudanden som extra surf för nya kunder och surfpott upp till 100 GB där all surf du inte förbrukar sparas till dess att du behöver den. Det är bara de som inte har bindningstid på sitt abonnemang som kan nyttja dessa rabatter, och därmed få ett lägre pris.

Mobil med abonnemang

Det är viktigt att notera att när du tecknar abonnemang med en mobiltelefon så blir abonnemanget automatiskt bundet till operatören under lika lång tid som du betalar av mobilen. Det betyder att du är låst hos dem under tiden som du betalar för mobilen. Oftast är denna period 24 månader, men hos till exempel Halebop kan du välja mellan 24, 18 och 12 månader.

Att teckna mobil med sitt abonnemang är idag i princip det enda sättet som du automatiskt får bindningstid. Undantaget är Hallon, som istället skiljer på mobil och abonnemang och därmed låter dig byta abonnemang när du vill. Du behöver bara fortsätta betala för mobilen under 24 månader.

Bindningstid för företagare

Hittills har den här artikeln handlat om vanliga privata abonnemang, men många av de aspekterna som nämnts gäller även företagare. När det kommer till företagsabonnemang kan det vara ännu viktigare att ha kontroll och frihet när det gäller kostnader. Därmed finns stora incitament att teckna mobilabonnemang till företag utan bindningstid och till ett schysst pris.

Alla operatörers bindningstider

När Mobilabonnemanget.nu startades i slutet av 2016 var det bara tre operatörer som inte hade någon bindningstid över huvud taget: Hallon, Vimla och Comviq. Idag har mobiloperatörerna skärpt till sig och idag erbjuder alla (ja, alla!) operatörer sina abonnemang utan bindningstid. Detta inkluderar Telia, Telenor, Tre, Tele2 och Halebop, samt nya utmanare som Chilimobil och Penny.

Tre & Hallon bindning

Hallon har sedan de lanserades skrotat allt vad gäller dåliga villkor, och det inkluderar tiden som du är uppbunden samt tiden för uppsägning. Istället är du fri att välja en annan mobiloperatör när du vill. Detsamma gäller moderbolaget Tre, förutom att de också har en månads uppsägningstid.

Tele2 & Comviq

Tele2 var relativt tidigt ute med att ta bort tiden som kunden är bunden, vilket skapade en del nyheter i media. Comviq, som är Tele2s dotteroperatör, har under många år erbjudit sina tjänster utan bindningstid.

Telia & Halebop

Även detta par av moder- och dotteroperatör följer samma mönster: Ingen av dem har en period då du är uppbunden. Det är klart positivt, speciellt då Telia är en gigant på marknaden och har relativt dåliga villkor. Halebop däremot har bättre villkor och priser och växer sig allt mer populära.

Telenor & Vimla

Också det sista paret av moder- och dotterbolag följer mönstret där du slipper att binda dig som kund. Du är fri att byta och välja andra tjänster hos andra mobiloperatörer – klart positivt!

Chilimobil och Penny: två nya utmanare

De två nya operatörerna Chilimobil och Penny har också förstått vad kunderna efterfrågar och har därmed inga som helst krav på att du måste stanna som kund hos dem. Både Chilimobil och Penny är värdiga att kolla närmre på.

Vanliga frågor om abonnemang utan bindningstid

Finns det sådana abonnemang till pensionärer?

Det finns absolut mobilabonnemang till pensionärer där du är fri att lämna mobiloperatören precis när du vill. Genom ett sådant seniorabonnemang får du dessutom billigare pris varje månad för samma mängd surf. De går att teckna för alla som är över 55 år och fungerar precis som vanligt.

Behöver jag göra någonting speciellt för att slippa tiden?

Du behöver inte göra någonting alls. I princip alla nytecknade mobilabonnemang kommer utan att du blir bunden under en period. Det fungerar jättebra att surfa in operatörens webbsida och teckna sig där.