Skillnad på 2G, 3G, 4G och 5G – surf, hastighet och säkerhet

Idag så släpps i princip alla nya mobiltelefoner med 4G-stöd. Det gäller åtminstone när man pratar om smartphones, sitter du på en gammal knappmobil finns det inget 4G att tala om. Men vad betyder egentligen G:et och vilka skillnader är det mellan 1G, 2G, 3G, 4G och kommande 5G?

Vi går rakt på sak: G står för generation och hänvisar till trådlös uppkoppling. Benämningen användes först när andra generationen (2G) släpptes, eftersom att man vid första generationen inte visste om kommande generationer. Det finns idag fyra fungerande generationer av trådlös uppkoppling, och en femte (5G) är i startgroparna. Varje generation har en viss standard som de måste uppnå för att få benämnas med en högre siffra. Bland annat hastighet, säkerhet och pålitlighet värderas. Värdena innehåller ofta svår terminologi, så vi har förenklat det i den här artikeln.

[mpc_icon_column preset=”mpc_preset_13″ layout=”style_3″ alignment=”left” padding_css=”padding:0px;” title_font_preset=”mpc_preset_20″ title_font_color=”#444444″ title_font_size=”17″ title_font_line_height=”1.4″ title_font_transform=”uppercase” title_font_align=”left” title=”Tips till dig som söker prisvärt mobilabonnemang” content_font_preset=”mpc_preset_1″ content_font_color=”#888888″ content_font_size=”14″ content_font_line_height=”1.5″ mpc_icon__icon=”etl etl-lightbulb” mpc_icon__icon_color=”#83bfe1″ mpc_icon__icon_size=”30″ mpc_icon__border_css=”border-width:1px;border-color:#83bfe1;border-style:solid;border-radius:40px;” mpc_icon__padding_css=”padding:7px;” mpc_icon__margin_divider=”true” mpc_icon__margin_css=”margin-top:-6px;margin-right:15px;” mpc_icon__hover_icon_color=”#83bfe1″ mpc_icon__hover_border_css=”border-color:#ffffff;border-radius:20px;” mpc_divider__disable=”true” mpc_divider__width=”10″ mpc_divider__align=”left” mpc_divider__content_padding_divider=”true” mpc_divider__content_padding_css=”padding-top:0px;padding-right:0px;padding-bottom:0px;padding-left:0px;” mpc_divider__lines_color=”#dddddd” mpc_divider__padding_divider=”true” mpc_divider__padding_css=”padding-top:3px;padding-bottom:3px;”]Comviq använder sig av både Telenors och Tele2s framstående 4G-nät. LÄS MER PÅ COMVIQ.SE

 

[/mpc_icon_column]

1G – första generationen

 • Användes helt och hållet för vanliga telefonsamtal.

 • Lanserades i Japan 1979

 • Helt analogt system

 • Skapades mycket brus vid använding, vilket var en nackdel.

2G – andra generationen

 • En del nya funktioner som meddelanden (SMS) tillkom, fortfarande ingen tanke på internet i mobilen.

 • Lanserades i Finland 1991

 • Kunde hantera data upp till 9.6 Kbit per sekund

 • Klart mindre bus tack vare digitalt system.

3G – tredje generationen

 • Generationen som förändrade mycket. Internet, email, video- samt bilddelning blev möjlig med 3G. Allt som vi idag ser självklart i våra smartphones tillkom med 3G.

 • Lanserades 2002

 • Klarar upp till 2 Mbit per sekund för stationära enheter och 384 Kb per sekund för mobiler.

 • Högre säkerhet än äldre versioner.

4G – fjärde generationen

 • Det mobila bredbandet med hastigheter upp mot 1 GBit per sekund för stationära enheter och 100 Mbit per sekund för mobiler.

 • Lanserades på bred front runt år 2010.

 • Fokus på att klara av livestreaming och videosamtal.

 • Med 4G klarar mobilen av upp till 200 samtal vid ett och samma tillfälle.

 • Vid lansering av 4G var det få mobiler som kunde ta del av tekniken. Det berodde inte på att de inte hade hårdvaran för det, utan för att det bara fanns tillgängligt centralt i de största städerna. Dessutom var intresset för det så stort, att många mobiloperatörers nätverk belastades tungt, vilket gjorde att hastigheten för smartphone-användarna bara var strax högre med 4G än 3G.

 • Allt fungerar smidigare och snabbare i 4G vare sig det är att streama serier, ha videosamtal eller bara allmänt slösurfa.

5G – femte generationen

Det finns många rykten kring 5G och mycket är spekulationer. Det vi vet hittils är:

 • Antas lanseras kring år 2019-2020 i Nordamerika och Europa. Svenska Ericsson är en av de större aktörerna som arbetar med utvecklingen av 5G.

 • Hastigheter mellan 1-20 GB per sekund. Tillåter bland annat nedladdning av en 1080-HD film på en sekund.

 • Mindre fördröjing (upp till 1millisekund)

 • Ligger till grund för kommande tillämningar som förarlösa bilar och 8K-upplöst video.

Hoppas dig lite förståelse för vilka skillnader det är mellan de olika trådlösa uppkopplingarna. Ju längre tiden går kommer vi kunna lägga till fler punkter på den sista listan. Vill du veta ännu mer om trådlös uppkoppling och dess historia bör du titta på den här videon:

Ingen vet i dagsläget var utvecklingen kommer sluta, om den någonsin slutar. Det är också svårt att sia om vad som kommer i sjätte, sjunde eller åttonde generation. Så, åter tillbaka om det vi kan skriva om: 3G och 4G surf!

Täckning – 3G vs 4G vs 5G

Tidigare har såklart 3G-nätet dominerat Sverige då 4G är relativt nytt. Nu börjar skillnaden på hur långt de olika näten breder ut sig tina bort även om 3G fortfarande når längre. Är du boende i en stad eller bara ett hyfsat tätbefolkat område är det nästan helst säkert att du har tillgång till 4G. Nätet finns på bra många platser runtom i landet men bor du väldigt avsides finns det risk att du inte kommer åt det. Något att tänka på är att har du en telefon med stöd för 4G så kan du fortfarande använda dig av 3G när du inte får in det andra. Det fungerar däremot inte motsatt.

När 5G börjar rullas ut kommer det likna situationen som uppstod när 4G lanserades. Alltså: det kommer först komma till de största städernas centralaste delar. Sedan kommer det byggas ut allt eftersom tiden går. 5G kommer sändas genom något som kallas millimeter-vågor vilket gör att det inte kommer gå via det vanliga nätet av telemaster. Det kommer behövas nya, lägre stationer för att sända ut 5G, så anta inte att du kommer ha 5 GB/s i sommarstugan år 2020.

Hastighet när du surfar med 3G, 4G och 5G

Överföringshastigheten mellan de olika näten skiljer sig väldigt mycket. Med 4G kan du teoretiskt nå upp till en hastighet på 100 Mbit/s. Hur hög hastighet du faktiskt når upp till beror på lite olika faktorer. Dels hur nära du är en mast men också vilka specifikationer din mobiltelefon har samt hur många som använder mobilnätet. Det blir stor skillnad på om du är ensam eller om det är 5 000 personer som använder samma mobilnät. Det kan också låta osannolikt, men mobilen påverkar hastigheten på surfandet förvånansvärt mycket. En ganska ny smartphone brukar i alla fall kunna nå överföringshastigheter på 30-70 Mbit/s.

3G hastighet

 • Byggt att klara hastigheter upp till 32 Mbit/s
 • Förvänta dig hastigheter mellan 1-10 Mbit/s

När det kommer till 3G är den högsta teoretiska hastigheten runt 16 Mbit/s. Sedan finns det även något som kallas för Turbo 3G (vanligt) med en maximal överföringshastighet på 32 Mbit/s. I verkligheten når man upp till runt hälften en den maximala teoretiska hastigheten oavsett om det är Turbo eller inte.

4G hastighet

 • Byggt att klara hastigheter upp till 100 Mbit/s
 • Förvänta dig hastigheter mellan 10-50 Mbit/s

Utöver 4G finns också 4G LTE. Det är vanligt förekommande i städer och större orter runt om i Sverige. 4G LTE har teoretiska maxhastigheter kring 300 Mbit/s och vid goda förhållanden kan du få upp till 100 Mbit/s rakt in i den mobil.

Detta gäller mobila enheter. Vid stationära enheter, eller vid riktigt bra förhållanden kan hastigheterna bli högre:

surf 3G vs 4G Hastighet

Om det är viktigt för dig att ha internet som går snabbt och inte sviker bör du välja 4G. Tänk på detta om du ska köpa mobilt bredband då vissa bara har stöd för 3G-nätet.

5G hastighet

Det är som sagt mycket spekulationer, men vissa menar att förväntad surfhastighet med 5G kommer vara kring 1-10 Gbit/s, med en kapacitet kring 20 Gbit/s. Det är ett stort steg från dagens 4G LTE och det finns en stor sannolikhet att tekniken kommer konkurrera ut vanligt bredband.

3G och 4G kostar lika mycket

Oavsett vilket av näten du är uppkopplad till så är det samma pris för att surfa. När 4G fortfarande var väldigt nytt så kunde det ibland vara mer prisvärt att ha 3G på sitt mobila bredband men idag är skillnaden obefintlig. Sedan kan själva modemet vara något billigare om det är en gammal modell som bara stödjer 3G. Den extrakostnaden kan dock göra att du slipper en hel del framtida frustation som uppstår över segt internet.

Läs gärna vår andra artikel Bäst täckning ute på landet .

 

 

 

 

Vill du ha vår bästa rabatt?