Vill du kunna surfa fritt utan att vara bunden till en fysisk plats är ett billigt mobilt bredband något för dig. Genom att använda sig av ett mobilt bredband utnyttjar du den senaste tekniken för mobiltelefoni för att komma ut på nätet. Man kan använda sig av de olika mobilnäten, som 3G eller 4G. Likt en mobiltelefon kopplar det trådlösa bredbandet upp sig till en telefonmast för att komma ut på internet. Det fungerar alltså klockrent för dig som vill kunna surfa utan att dela internet från mobilen. Man kan dessutom komma undan förvånansvärt billigt!

 AbonnemangSurf
Hastighet
EU/EESPris 
Liten 5 GB
4G
Ja 89 kr/månLÄS MER
3Bredband 3 GB
4G
Ja 99 kr/månLÄS MER
Stor 20 GB
4G
Ja 149 kr/månLÄS MER
Tele2 bredband 20 GB
4G
Ja 199 kr/månLÄS MER
3Bredband 15 GB
4G
Ja 199 kr/månLÄS MER
Halebop bredband 25 GB
4G
Nej 199 kr/månLÄS MER
3Bredband 40 GB
4G
Ja 249 kr/månLÄS MER
Telenor bredband 40 GB
4G
Ja 249 kr/månLÄS MER
Tele2 bredband 50 GB
4G
Nej 299 kr/månLÄS MER
3Bredband 60 GB
4G
Ja 349 kr/månLÄS MER
Telenor bredband 100 GB
4G
Ja 349 kr/månLÄS MER
Tele2 bredband 200 GB
4G
Nej 399 kr/månLÄS MER
3Bredband 100 GB
4G
Ja 449 kr/månLÄS MER
Telenor bredband 200 GB
4G
Ja 449 kr/månLÄS MER
3Bredband 200 GB
4G
Ja 649 kr/månLÄS MER
3Bredband 500 GB
4G
Ja 799 kr/månLÄS MER

Ett billigt mobilt Bredband ModemAnvändning av trådlöst bredband

För att använda ett billigt mobilt bredband kan man göra på lite olika sätt. Du kan koppla in ett USB-modem i datorn, sätta i SIM-kortet i en surfplatta och dela internet eller ha en 4G-router som låter flera enheter vara anslutna samtidigt. Flera operatörer erbjuder tjänsten men främst de som bidragit till byggnationen av dagens utbredda mobilnät. Några av mobiloperatörerna som du kan jämföra mobilt bredband av är Hallon, Tre, Telenor och Telia.

Det trådlösa bredbandet kan införskaffas i lite olika former.

Billigt mobilt bredband – kontantkort och abonnemang

De olika operatörerna säljer tjänsten i både i form av kontantbetalning samt prenumerationsform. Det brukar kallas för antingen kontantkort eller abonnemang. Nu förtiden finns tyvärr inte längre något billigt mobilt bredband med helt fri surf. Alla operatörer har idag någon form av tak på surfmängden. Däremot kan man fortsätta surfa i lägre hastighet efter man nått taket. Så i viss mån är det fri surf.

Alltså kan du tyvärr inte få fri surf med hög hastighet. Hastigheten som bredbandet har efter man nått taket är oftast kraftigt begränsad. Den obegränsade surfen gäller bara för den väldigt låga hastigheten.

Pris för mobilt bredband

Eftersom att flera olika aktörer erbjuder tjänsten så skiljer sig pris, datamängd och hastighet en hel del. Vi på Mobilabonnemanget.nu försöker därför hjälpa till genom att jämföra och hitta ett billigt mobilt bredband som funkar för dig. Genom vår kostnadsfria tjänst kan du hitta ett utefter dina behov av surfmängd, pris och hastighet. Håll också utkik efter erbjudanden här på sajten då man ibland kan göra riktigt bra kap. Det bästa du kan göra idag är att jämföra priserna för att kunna få ett bra och billigt bredband.

Kontantkort eller abonnemang

Det är inte alltid lätt att veta vilken typ man ska välja. För några år sedan betydde abonnemang att man band upp sig under ganska lång tid. Idag ger även de en hel del frihet. De är nästan lika flexibla som om du köper ett kontantkort då bindningstiden ofta är slopad. För kontantkortet betalar du en viss summa i förväg som du sedan använder dig av. När det tar slut väljer du själv om du ska köpa mer surf eller inte. Det är att rekommendera för sig som inte behöver något regelbundet. Möjligtvis till en sommarstuga eller liknande. På så sätt kan du få ett riktigt billigt mobilt bredband. Det kan också vara svårt att få abonnemang om du har betalningsanmärkningar och då passar ju kontantkortet perfekt.

Är tanken att du ska surfa ganska regelbundet är det skönt att ha ett abonnemang som förnyar sig varje månad. Via autogiro dras avgiften automatisk och du kan surfa utan att behöva tänka på betalningen. Vill du köpa till ett modem, en 4G-router eller en surfplatta kan du också betala av den månadsvis om du väljer ett abonnemang.

Dagens bredbands- och mobilnät

I stort sett har varenda svensk någon form av tillgång till internet idag. Antingen har man ett klassiskt bredband, ett mobilt eller bara via sin mobiltelefon. Utvecklingen inom teknikvärlden går stadigt i en snabb takt framåt. Det gäller både när det kommer till mobilnäten och bredbandsnäten.

2G(GSM) är fortfarande det mest utbredda mobilnätet inom Sverige men det duger inte till mycket mer än att ringa och sms:a. Visst går det att surfa via nätet men då är det väldigt. Tur nog var det ett tag sen 2G var standard och man kommer åt 3G eller 4G nästan överallt. Med de nya näten kan man surfa i betydligt högre hastigheter och med stor volym.

Ett flertal operatörer jobbar just nu redan på nästa generations mobilnät. Alltså 5G-nätet. Det beräknas kunna uppnå extrema överföringshastigheter på 10 Gbit/s. I och med de nästan löjliga hastigheterna skulle bredbandsförbindelser i princip vara överflödiga. Alltså kanske det är vanligare att ha ett mobilt bredband med fri surf än ett vanligt bredband om några år.

Tack vare den oerhört snabba utvecklingen av näten kan mobiloperatörerna regelbundet sänka kostnaderna för datatrafik. Vi håller koll på de nuvarande priserna så att du enkelt kan jämföra aktuella priser, erbjudanden och innehåll.

Fri surf med trådlöst bredband

Bara för några enstaka år sedan var det ganska vanligt med att operatörerna erbjöd abonnemang med fri surf. Då betalade man en fast månadskostnad för att sedan kunna använda så mycket data du ville. Du behövde inte snåla med film- eller musikstreaming med andra ord. Tyvärr så var det en del användare som utnyttjade det systemet och använde sig av orimliga nivåer av datatrafik. I och med det så blev internet mycket långsammare för de resterande användarna.

I dagsläget finns det begränsningar gällande surfen på alla abonnemang. Detta gäller oavsett vilken operatör man kollar på. När mängden datatrafik tar slut så får man antingen sluta surfa helt eller så stryps hastigheten till en betydligt trögare. I och med detta så är det väldigt bra att ha en aning om hur mycket surf man faktiskt gör av med.

1 GB datatrafik räcker ungefär till:

  • 1h streaming av video.
  • 10h streaming av musik.
  • 150-200 inladdningar av hemsidor.
  • 1000 epostmeddelanden.

Vill du veta mer om hur mycket surf som krävs för olika aktiviteter? Kika på vår artikel om ämnet här.