4G och 3G – Skillnad på surf

Idag så släpps i princip alla nya mobiltelefoner med 4G-stöd. Det gäller åtminstone när man pratar om smartphones, sitter du på en gammal knappmobil finns det inge 4G att tala om. En av de starkaste fördelarna gällande 4G-nätet mot det gamla 3G-nätet är hur oerhört smidigt allt flyter på. Oavsett om du surfar på nätet, streamar film eller sitter i en videokonferens är allt bättre och snabbare.

I den här artikeln ska vi på Mobilabonnemanget.nu sammanfatta skillnaderna mellan 3G och 4G. Vi kommer lyfta fram för- och nackdelar hos dessa två mobilnät.

Comviq använder sig av både Telenors och Tele 2s blixtsnabba 4G-nät.

LÄS MER PÅ COMVIQ.SE

Täckning – 3G vs 4G

Tidigare har såklart 3G-nätet dominerat Sverige då 4G är relativt nytt. Nu börjar skillnaden på hur långt de olika näten breder ut sig tina bort även om 3G fortfarande når längre. Är du boende i en stad eller bara ett hyfsat tätbefolkat område är det nästan helst säkert att du har tillgång till 4G. Nätet finns på bra många platser runtom i landet men bor du väldigt avsides finns det risk att du inte kommer åt det. Något att tänka på är att har du en telefon med stöd för 4G så kan du fortfarande använda dig av 3G när du inte får in det andra. Det fungerar däremot inte motsatt.

Hastighet3G vs 4G Hastighet

Överföringshastigheten mellan de olika näten skiljer sig väldigt mycket. Med 4G kan du teoretiskt nå upp till en hastighet på 100 Mbit/s. Hur hög hastighet du faktiskt når upp till beror på lite olika faktorer. Dels hur nära du är en mast men också vilka specifikationer din mobiltelefon har. Tro det eller ej men mobilen påverkar hastigheten på surfandet förvånansvärt mycket. En ganska ny smartphone brukar i alla fall kunna nå överföringshastigheter på 30-70 Mbit/s.

När det kommer till 3G är den högsta teoretiska hastigheten betydligt lägre. Nämligen 16 Mbit/s. Sedan finns det även något som kallas för Turbo 3G men en maximal överföringshastighet på 32 Mbit/s. I verkligheten når man upp till runt hälften en den maximala teoretiska hastigheten oavsett om det är Turbo eller inte.

Om det är viktigt för dig att ha internet som går snabbt och inte sviker bör du välja 4G. Tänk på detta om du ska köpa mobilt bredband då vissa bara har stöd för 3G-nätet.

Kostnad

Oavsett vilket av näten du är uppkopplad till så är det samma pris för att surfa. När 4G fortfarande var väldigt nytt så kunde det ibland vara mer prisvärt att ha 3G på sitt mobila bredband men idag är skillnaden obefintlig. Sedan kan själva modemet vara något billigare om det är en gammal modell som bara stödjer 3G. Den extrakostnaden kan dock göra att du slipper en hel del framtida frustation som uppstår över segt internet.

Läs gärna vår andra artikel Bäst täckning ute på landet .